Patru tari balcanice sprijina proiectele de gazoducte TAP si IAP

Vineri, 24 Mai 2013, ora 09:39
1763 citiri
Patru tari balcanice sprijina proiectele de gazoducte TAP si IAP

Reprezentanti guvernelor din Croatia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Albania au semnat joi un memorandum de intelegere pentru sprijinirea proiectului de gazoduct Trans Adriatic Pipeline (TAP), cu cateva saptamani inainte ca grupul de companii care dezvolta zacamantul Shah Deniz va lua o decizie cu privire la care din cele doua conducte rivale (TAP si Nabucco) o va alege pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan in Europa.

TAP intentioneaza sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz 2 pana in Europa via o conducta care ar urma sa ajunga pana in Italia via Albania, transmite Reuters.

Conform memorandumului semnat joi la Tirana, partile s-au angajat sa ajute la dezvoltarea, finantarea si implementare proiectelor de gazoducte, precum si sa-si pregateasca pietele domestice pentru a primi gaze naturale din Azerbaidjan si

regiunea Caspica.

"Partile semnatare isi exprima sprijinul deplin pentru proiectele TAP si IAP, declarandu-si astfel angajamentul fata de obiectivul UE privind diversificarea si securitatea surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale Europei", se arata intr-un comunicat de presa.

Croatia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina au decis sa se alature Albaniei si sa sprijine TAP deoarece vor la randul lor sa construiasca gazoductul Ionian-Adriatic Pipeline, o ramura a TAP care va permite celor trei state din fosta Iugoslavie sa-si diversifice sursele de aprovizionare in conditiile in care in prezent sunt dependente de gazul rusesc.

TAP concureaza insa cu proiectul Nabucco West, dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Cu o lungime de 3.300 de kilometri, Nabuco West ar urma sa faca legatura cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumbarten, Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoducte Balcani, #gazoduct Marea Adriatica, #transport gaze naturale Europa , #Europa