Peste 100 de hackeri, arestati intr-o operatiune internationala

Marti, 20 Mai 2014, ora 08:59
1156 citiri
Peste 100 de hackeri, arestati intr-o operatiune internationala

Autoritatile au arestat peste 100 de persoane in SUA si Europa, intr-o operatiune contra pirateriei informatice vizand programul de tip malware Blackshades, iar unul dintre inventatorii programului, Alex Yucel, arestat in Republica Moldova, in noiembrie 2013, a fost inculpat la Manhattan si urmeaza sa fie extradat, au precizat autoritatile judiciare de la New York.

Acest program fusese vandut unui numar de 6.000 de persoane din 100 de state, in perioada septembrie 2010 - aprilie 2014, potrivit FBI, aducand un venit in valoare de 350.000 de dolari. Peste 500.000 de calculatoare au fost infectate cu malware, potrivit procurorului de la New York, Preet Bharara, citat de Mediafax.

Arestarile i-au vizat pe creatorii, vanzatorii si utilizatorii Blackshades

Prin Blackshades infractorii puteau prelua la distanta controlul asupra altor calculatoare, sa acceseze imagini si fisiere stocate pe acestea.

"Pentru numai 40 de dolari, Blackshades permitea orirei persoane din intreaga lume sa efectueze pracic un atac informatic, furandu-va proprietatea si afectandu-va viata privata", a declarat Bharara intr-o conferinta de presa.

Arestarile au avut loc in 16 state si i-au vizat pe creatorii, vanzatorii si utilizatorii acestui program de tip malware, potrivit agentiilor europene Europol si Eurojust.

Printre tarile care au luat parte la operatiune se numara: Olanda, Belgia, Franta, Germania, Marea Britanie, SUA si Republica Moldova.

#arestari Blackshades, #atac informatic, #securitate informatica , #Europa