Politicile americane in domeniul muncii, ca solutie anti-criza, se extind in Europa

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:57
1069 citiri
Politicile americane in domeniul muncii, ca solutie anti-criza, se extind in Europa

Politicile americane in domeniul muncii se extind in Europa si fac loc inechitatilor sociale, multe state marcate de criza, in special de la periferia zonei euro, renuntand la masurile de protectie in incercarea de reducere a costurilor.

Daca in 2008 aproximativ 1,9 milioane de angajati din sectorul privat portughez beneficiau de contracte colective de munca, numarul acestora a ajuns anul trecut la numai 300.000, relateaza New York Times.

Spania a redus restrictiile referitoare la concedierile colective si a modificat limitele privind extinderea contractelor temporare de munca, permitand ca angajatii sa poata fi mentinuti cu contracte pe termen determinat pana la patru ani.

Irlanda si Portugalia au inghetat salariile minime, iar Grecia a redus nivelul acestuia cu aproape un sfert.

Multe tari europene lovite de criza, in special cele din sudul continentului, legate de euro si incapabile din acest motiv sa isi devalorizeze monedele, au recurs la eliminarea masurile protectioniste de pe piata muncii, in incercarea de reducere a costului fortei de munca.

Explicatia, promovata cu putere de guvernul german al cancelarului Angela Merkel, Comisia Europeana si intr-o anumita masura de FMI, este ca este singura strategie disponibila pentru refacerea competitivitatii, cresterea numarului de locuri de munca si recastigarea solvabilitatii.

Aceste politici schimba insa radical natura societatii europene, noteaza articolul.

"Viteza schimbarilor a fost foarte mare. Din cate stiu, sunt cele mai importante schimbari de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a spus Raymond Torres, economist sef la Organizatia Internationala a Muncii din Geneva.

Majoritatea dezbaterilor legate de reactia Europei la criza financiara s-au concentrat pe austeritatea bugetara, dar erodarea protectiei acordate angajatilor este probabil sa aiba cel putin un impact la fel de mare si durabil asupra contractului social european.

"Are un efect dezastruos asupra coeziunii sociale si un efect extraordinar asupra inechitatilor. Bunastarea a scazut in intreaga Europa. Unul dintre simptome este dezvoltarea partidelor politice extremiste", a aratat Jean-Paul Fitoussi, profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris.

Strategia europeana ofera un test asupra rolului jucat de componentele pietei muncii, de la sindicate la salariul minim, in moderarea inegalitatii veniturilor.

Inechitatile s-au amplificat in cea mai mare partea a Europei, dar sunt inca destul de modeste comparativ cu decalajale uriase de venituri din Statele Unite.

Intrebarea este daca poate fi pastrat un echilibru relativ intre venituri, in conditiile in care institutiile care au protejat timp de decenii angajatii europeni fac loc unei abordari mai putin reglementate, de stil american, unde guvernele nu prea intervin pe piata muncii, iar influenta sindicatelor s-a redus, raspunsul parand a fi negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politici americane, #state zona euro, #contracte colective munca , #Europa