Pretul gazelor va creste daca Europa renunta la gazele rusesti

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:45
1740 citiri
Pretul gazelor va creste daca Europa renunta la gazele rusesti

Europa nu va putea in viitorul apropiat sa cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, presedintele Consiliului de administratie al companiei germane Wintershall, intr-un interviu aparut luni in publicatia economica Vedomosti, informeaza agentia de presa RIA Novosti.

Potrivit lui Seele, discutiile despre inlocuirea gazelor naturale ruse cu livrari de gaze lichefiate din SUA seamana mai mult cu niste declaratii populiste decat cu previziuni realiste si intemeiate economic.

"Livrarile in masa de gaze din SUA reprezinta, cu siguranta, o perspectiva indepartata si nu o prognoza pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba si care va fi pretul final al acestor gaze in terminalele europene", a afirmat Rainer Seele, care conduce si Camera de comert ruso-germana.

Potrivit acestuia, este dificil de evaluat in ce masura infrastructura actuala este pregatita pentru eventualele livrari din America si daca exista un numar suficient de petroliere pentru transportarea lor.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca pretul gazelor in Europa va creste cu 50% in cazul in care autoritatile europene vor decide sa renunte la gazele din Rusia.

Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare si a altei infrastructuri va conduce la faptul ca gazele in Uniunea Europeana vor costa cel putin 550 dolari pe mia de metri cubi in loc de 380 de dolari, cat este in prezent, a indicat ministrul rus.

Discutiile despre o posibila reducere a importurilor de resurse energetice din Rusia au aparut in Europa dupa agravarea brusca a situatiei politice din Ucraina si includerea Crimeii in componenta Federatiei Ruse. Necesitatea reducerii dependentei tarilor europene de importurile de resurse energetice din Rusia a fost evocata la 21 martie de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

In prezent, Comisia Europeana efectueaza o evaluare a securitatii energetice a UE, un raport final fiind asteptat in luna iunie.

Bruxellesul vede in gazele lichefiate din SUA o posibila alternativa la gazele rusesti, noteaza RIA Novosti. Posibilitatea inceperii livrarii de gaze americane in Europa a fost invocata la 26 martie de catre presedintele SUA, Barack Obama. In prezent, sapte companii americane dispun de licenta pentru a vinde gaze lichefiate tarilor din Uniunea Europeana. Intre altele, unele dintre autorizatiile emise au fost date unor instalatii inca in constructie, care nu sunt inca gata sa inceapa livrarea, adauga agentia rusa de presa.

#pret gaze europa, #gaze naturale rusia, #gaze lichefiate SUA , #Europa