Prima agentie europeana de rating si-ar putea incepe activitatea din 2012

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 20:19
1440 citiri
Prima agentie europeana de rating si-ar putea incepe activitatea din 2012

Firma de consultata Roland Berger spera sa-si inceapa activitatea inca din 2012 si promite ca politicienii nu-i vor influenta deciziile, scrie Die Welt.

"Ne bucuram ca politicul sprijina proiectul unei agentii europene de rating. Dar nu ne dorim ca aceasta sa fie finantata cu bani publici", a declarat Markus Krall de la Roland Berger. Acesta sustine ca prima agentie europeana de rating nu va fi "orientata spre castig".

Capitalul agentiei se va ridica la 300 de milioane de euro. Krall a precizat ca oricine e invitat sa intre in actionariat cu exceptia statelor si a actionarilor concurentei. Pana acum, 30 de institutii s-au aratat interesate sa intre in actionariatul noii agentii, o treime dintre acestea fiind din Germania.

"Pana la sfarsitul anului, agentia europeana de rating ar putea da publicitatii primele evaluari", a spus Krall, care a adaugat ca ratingurile pentru tari vor fi stabilite de o echipa formata din 20-25 de analisti.

Liderii europeni au criticat in nenumarate randuri calificativele acordate de cele trei agentii de rating americane care detin practic monopolul: Fitch, S&P si Moody''s.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, declara recent ca agentiile de rating care "se afla in competitie intre ele, se lupta pentru a atrage atentia publica".

Dupa ce S&P a retrogradat, la 13 ianuarie, calificativele a noua tari europene, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat ca agentiile de evaluare antreneaza "artificial" tensiunea si a subliniat necesitatea crearii unor agentii europene independente.

#roland berger, #agentie rating europeana, #agentie rating Europa , #Europa