Relansarea economica din Europa de Est, amenintata de criza bancara

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 12:14
1196 citiri
Relansarea economica din Europa de Est, amenintata de criza bancara

Relansarea economica a statelor din Europa de Est continua sa fie amenintata de criza din sistemele bancare, unde lipsa de transparenta submineaza increderea si impiedica creditarea interbancara, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof, citat de Bloomberg.

Sistemul bancar al Europei de Est nu a iesit din impas si exista "o sansa" ca regiunea sa se confrunte cu o criza financiara, a declarat Berglof intr-un interviu acordat agentiei saptamana trecuta, la Londra, informeaza Mediafax.

Prevenirea unei noi crize bancare este "cheia absoluta" a unei relansari economice in regiune, a adaugat oficialul BERD.

"Exista unele semne ca cererea va creste in Europa de Vest, ceea ce va ajuta tarile emergente, insa cea mai mare amenintare este o noua deteriorare a sistemului financiar", a aratat el.

Totodata, Berglof a subliniat efectul instabilitatii din regiune asupra portofoliilor bancilor din Europa de Vest.

"Exista semne mari de intrebare cu privire la portofoliile bancilor vest-europene, iar multe dintre aceste incertitudini sunt legate de investitiile din Europa de Est. Cand bancile nu au incredere reciproc, piata interbancara nu functioneaza si apare prudenta in ceea ce priveste creditarea clientilor. Cand exista presiuni la centrul bancilor, reactia tipica este de a se retrage din periferie. Acelasi tip de temeri s-au mai manifestat in primavara", a aratat economistul-sef al BERD.

Bancile europene ar avea de castigat in urma unor teste de stres mai riguroase, ale caror rezultate sa fie disponibile publicului larg, deoarece un astfel de scenariu ar consolida increderea si ar incuraja creditarea interbancara din regiune, considera oficialul.

"In legatura cu exercitiile de testare la presiuni care au loc in UE, este de o importanta capitala ca informatiile sa iasa public si, daca exista probleme, sa fie combinate cu masuri de abordare a acestor probleme. Acest lucru trebuie sa se intample in urmatoarele doua luni. Orice efort pentru imbunatatirea transparentei in ceea ce priveste situatia bancilor vest-europene si a diviziilor lor din Europa de Est trebuie sa fie prioritatea numarul unu", a subliniat Berglof.

El a adaugat ca BERD va majora, probabil, prognozele de crestere economica pe 2010 pentru cele 30 de state unde are angajamente si investitii.

In luna mai, institutia a estimat ca economia regiunii va creste cu 1,4% anul viitor, dupa o contractie de 5% in 2009. 

#relansare, # criza, # banci, # berd, # creditare, # economie , #Europa