Romania ar putea da Moldovei noua milioane de euro pentru gazoductul Iasi - Ungheni

Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:44
1165 citiri
Romania ar putea da Moldovei noua milioane de euro pentru gazoductul Iasi - Ungheni

Romania ar putea acorda Republicii Moldova noua milioane de euro pentru constructia gazoductului Iasi-Ungheni, din grantul de 100 de milioane de euro oferit anterior de partea romana. Ministrul roman delegat pentru energie Constantin Nita a discutat vineri, la Chisinau, aceasta posibilitate cu ministrul economiei si comertului Valeriu Lazar.

"Partile au pus in discutie si semnarea unui memorandum de intelegere privind licitatia de subtraversare a raului Prut, precum si modalitatile de alocare a mijloacelor financiare in valoare de 9 milioane de euro din contul grantului nerambursabil oferit de Romania, necesare pentru constructia segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova", potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului de la Chisinau.

O urmatoare etapa a acestui proiect este constructia, din fonduri structurale, a unei statii de comprimare. Aceasta ar urma sa asigure presiunea in gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplina a acestuia.

Faza finala a proiectului o reprezinta constructia gazoductului Ungheni-Chisinau, cu o lungime de 130 de km. Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazar, mai multi parteneri de dezvoltare si-au exprimat interesul in finantarea acestui proiect.

Cei doi ministri au discutat si optiunile de aderare a Republicii Moldova la reteaua europeana a operatorilor de sistem ENTSO-E. Potrivit lui Valeriu Lazar, elaborarea unui studiu de fezabilitate, cu sprijinul Programului Operational Comun Republica Moldova-Ucraina-Romania, va indica modalitatea optima de interconectare a celor doua sisteme energetice.

In cadrul vizitei lui Constantin Nita la Chisinau a fost semnat un Acord de parteneriat intre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Agentia Nationala pentru Rezerve Materiale din Romania, institutii ce gestioneaza constructia gazoductului Iasi-Ungheni.

#bani Romania Moldova, #investitii gazoduct Iasi Ungheni, #investitii Republica Moldova, #finantare gazoduct Romania Moldova , #Europa