Romania, in fruntea unui lung sir de rezultate economice dezamagitoare in Europa GRAFIC

Joi, 14 August 2014, ora 16:30
1887 citiri
Romania, in fruntea unui lung sir de rezultate economice dezamagitoare in Europa GRAFIC

Economia din zona euro s-a oprit din crestere in al doilea trimestru al anului, dupa ce in primele trei luni a avut un plus de 0,2%. Evolutia este sub estimarile economistilor, care se asteptau la o crestere de 0,1%.

Aceasta stagnare vine dupa ce Germania a anuntat un declin de 0,2%, iar economia Frantei a stagnat. "Europa este un mare zero", scriu cei de la Business Insider.

"Stoparea ritmului de crestere a fost cauzat de surprizele aduse de Italia, Franta si Germania, care nu au reusit sa creasca in trimestrul al doilea. Cresterea din zona euro din primul semestru se situeaza in prezent la un dezamagitor 0,4%", a spus Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics.

Stagnarea economiei din zona euro se adauga problemelor aduse de inflatia care a ramas la un nivel foarte scazut.

"Productia de la jumatatea anului arata ca progonzele de crestere ale Bancii Centrale Europene supraestimeaza ritmul de recuperare", au spus economistii Maxime Sbaihi si Niraj Shah de la Bloomberg.

La inceputul lunii, Italia a surprins dupa ce a anuntat ca PIB-ul sau a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, in timp ce estimarile aratau o crestere de 0,1%.

Recesiune in Romania, tara cu cea mai pronuntata scadere in trimestrul doi

Produsul intrern brut al Romaniei a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ atat la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an.

Scaderea economica a Romaniei, cu 1%, este cea mai pronuntata din UE, in timp ce Letonia a inregistrat cea mai buna performanta, cu o crestere de 1%.

#zona euro, #economie europa, #stagnare economie , #Europa