Schulz: Europa are nevoie de masuri practice si de crestere economica

Joi, 24 Mai 2012, ora 08:05
1240 citiri
Schulz: Europa are nevoie de masuri practice si de crestere economica

Europa are nevoie acum de masuri practice, care sa fie pregatite deja pentru summitul din luna iunie, in conditiile in care exista riscul ca repercusiunile sociale si economice ale austeritatii sa divizeze Europa, a declarat miercuri presedintele PE, Martin Schulz, in prima parte a Consiliului European informal de la Bruxelles.

"De la inceputul crizei, in octombrie 2008, au fost convocate 24 de summituri, dar cel de astazi este primul concentrat pe crestere. Aceasta a creat asteptari imense, pe care trebuie sa le indepliniti - prin luarea de decizii concrete - cel mai tarziu in luna iunie.

O serie de state membre au intrat si mai mult in recesiune si exista pericolul ca ele sa traga restul Europei dupa ele. Va lua prea mult timp pana se vor vedea roadele masurilor de consolidare bugetara si structurala si pentru a face, pe termen lung, Europa mai competitiva.

In acelasi timp, exista riscul ca repercusiunile sociale si economice ale austeritatii sa divizeze Europa. Din acest motiv, avem nevoie de crestere acum", a subliniat Schulz, adresandu-se participantilor la summitul UE.

El le-a cerut liderilor europeni sa trimita Greciei si altor state europene care au avut de suferit de pe urma masurilor de austeritate un "mesaj de speranta ca nu trebuie sa renunte, ca toate sacrificiile nu au fost in van si ca in fine ne indreptam in directia corecta". "Guvernul grec a ajuns la un acord cu Troica: plata ajutoarelor in schimbul consolidarii bugetare. Daca viitorul guvern reneaga unilateral acordul, apoi nici guvernele nu vor mai avea obligatii fata de acesta si nu vor aproba alt ajutor suplimentar", a mentionat presedintele PE.

Schulz a insistat pe faptul ca in urmatoarele 12 luni Consiliul UE, Parlamentul European si Comisia Europeana vor trebui sa adopte orice posibila masura pe termen scurt pentru a stimula cresterea economica, a crea locuri de munca, a pune capat crizei sistemului de creditare si a introduce un sistem fiscal corect.

Presedintele PE a accentuat ca bugetul UE trebuie sa fie unul "ambitios", bazat pe recunoasterea faptului ca el reprezinta o investitie in viitorul Uniunii Europene, intrucat el completeaza bugetele nationale ale statelor membre, genereaza valoare adaugata europeana si stimuleaza cresterea in regiunile subdezvoltate in special.

Potrivit lui Martin Schulz, fondurile UE canalizate in instrumentele de finantare au un efect de multiplicare foarte clar - fiecare euro din banii publici genereaza 4 euro de investitii private. "In actuala situatie, declaratiile de intentie facute cu jumatate de gura nu mai sunt suficiente.

Sperantele pe care le creati astazi trebuie sa fie indeplinite la Consiliul European din iunie. Nu exista nimic altceva in acest scop: pur si simplu trebuie sa venim cu masuri practice pentru a crea crestere si locuri de munca", a conchis presedintele legislativului european.

Discutiile din cadrul Consiliului European informal de miercuri seara se concentreaza pe cateva orientari principale: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice); politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica); masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a infrastructurilor-cheie); masuri de consolidare a crearii de locuri de munca (vizand atat politicile nationale, cat si cele ale UE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Schulz crestere economica Europa, #consiliu european informal, #masuri criza Europa , #Europa