Se cauta un nume pentru criza: Ce va urma dupa "Marea Depresiune"?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 19:03
2189 citiri
Se cauta un nume pentru criza: Ce va urma dupa "Marea Depresiune"?

In timp ce crizele financiare din trecut au avut denumiri precum Mania Lalelelor, Marea Depresiune sau Lunea Neagra, in prezent lumea se afla intr-o perioada de tulburari financiare al carei nume se tot schimba odata cu agravarea acestora.

"Fara indoiala, crizele financiare din trecut au avut niste nume grozave. Imperiul Roman in declin a avut perioda Anarhia Militara, un nume fabulos, insa si istoria recenta este plina de alte incercari bune.

Investitorii din vechime s-au confruntat cu Mania Lalelelor sau Bula Marii de Sud. Mai tarziu au venit Marea Depresiune, Lunea Neagra, Miercurea Neagra, Prabusirea Dotcom si asa mai departe", scrie jurnalistul David Cottle, pe blogul Wall Street Journal.

In prezent lumea este blocata la Criza Financiara Globala. Nu este nimic in neregula cu aceasta denumire. Este foarte corecta, dar cam plictisitoare, crede jurnalistul.

"Problema cu actualul cosmar financiar, din punct de vedere al numelui, este ca nu ne-am trezit inca. Nu s-a terminat, iar efectele oribile ale crizei inca se intind. Nici nu apucam sa o oprim si sa-i spunem intr-un fel, ca se transforma in altceva.

Totul a inceput ca un mic cutremur rau-prevestitor pe piata ipotecara din SUA. Amenintator, dar cu siguranta doar o mica dificultate locala. La momentul respectiv era Criza Creditelor Subprime, care a devenit ulterior Criza Bancara, apoi Criza Creditelor, Criza Datoriilor Suverane, Criza Zonei Euro si am ajuns in prezent la Criza Financiara Globala, spune Cottle.

Este greu de prevazut o agravare peste actualul nivel "global", scrie Cottle, insa aceasta problema se poate clarifica daca zona euro nu reuseste sa prezinte la reuniunea de la finalul saptamanii planurile pe care le asteapta pietele financiare.

Mania Lalelelor se refera la o perioada din secolul al XVII-lea, cand bulbii unor soiuri de lalele au ajuns la preturi ridicate, de pana la 4.200 de florini, in timp ce un mestesugar calificat castiga intr-un an circa 300 de florini.

"Bula Marii de Sud" apartine secolului al XVIII-lea, cand speculatiile cu actiuni ale Companiei Marii Sudului, din Marea Britanie, care primise monopol pentru comertul cu coloniile spaniole din America de Sud in schimbul asumarii unor datorii ale Marii Britanii, au ruinat financiar multi investitori. Compania a fost restructurata si a continuat sa functioneze.

Marea Depresiune a afectat puternic economia la nivel global in deceniul de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce Lunea Neagra se refera la 19 octombrie 1987, cand bursele s-au prabusit in Asia, Europa si Statele Unite.

Miercurea Neagra este denumirea pentru data de 16 septembrie 1992, cand guvernul britanic a fost nevoit sa retraga lira sterlina din Mecanismul Ratelor de Schimb, dupa ce nu au reusit sa mentina cursul peste nivelul stabilit pentru aderarea la euro, ca urmare atacurilor masive ale speculatorilor, intre care si miliardarul american George Soros.

Prabusirea Dotcom marcheaza declinul puternic al burselor dupa bula internetului din perioda 1995-2000, cand pietele de capital din tarile dezvoltate au crescut puternic, sustinute de companiile din IT si sectoarele conexe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nume criza economica, #marea depresiunea, #prabusirea dotcom, #mania lalelelor, #descriere criza economica 2007 , #Europa