Se mai poate vorbi de crestere economica in Europa?

Luni, 25 Iunie 2012, ora 08:01
2181 citiri
Se mai poate vorbi de crestere economica in Europa?

Criza din zona euro se agraveaza, lipsa de reactie a politicienilor europeni apasa pe umarul sistemului bancar, iar tot mai multi specialisti spun ca, in acest ritm, in Europa nu se mai poate vorbi de o cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani.

Multe din dezechilibrele care au generat criza globala treneaza, de aceea revenirea la cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani este putin probabila a fost concluzia rezultata la Forumul economic international, care s-a desfasurat saptamana trecuta la Sankt Petersburg.

Specialistii prezenti la Formum au concluzionat ca principala problema vizeaza datoriile si ca astazi mergem pe un camp minat. Acest camp trebuie deminat, aceasta inseamna ca de la asteptari si elaborarea unor decizii trebuie sa trecem la un plan concret: pornind de la modul de reducere a datoriilor suverane ale Spaniei si Italiei, pana la recapitalizari sau decapitalizarea bancilor care nu pot sa-si mentina singure capitalul.

Am trait pe datorie, acum trebuie sa achitam

Cei prezenti in Sankt Petersburg au criticat cheltuielile exagerate si acumularea de datorii in perioada de bunastare, afirmand ca "acum parcurgem o perioada nefavorabila si, daca am trait pe datorie, a venit momentul achitarii" ei.

Economistii prezenti la Formu au pledat pentru revizuirea politicilor financiare ale statelor si implementarea unui nou model de dezvoltare in sfera sociala, pentru reducerea dezechilibrelor intre consumul masiv si economiile mici.

"In ultimii doi-trei ani, dupa izbucnirea crizei, aceste probleme nu au fost solutionate, dezechilibrele treneaza, ceea ce inseamna ca raman in vigoare cauzele care au generat criza", a semnalat fostul ministru de finanite din Rusia, Aleksei Kudrin. "Nu cred ca in urmatorii doi trei ani vom ajunge la o crestere economica sustenabila, vom merge in continuare printr-un camp minat. Intrebarea este daca in urmatorii doi-trei ani vom identifica unele masuri pentru atenuarea acestor probleme", a adaugat Kudrin.

Analistul Economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca s-ar putea sa treaca mai mult de trei ani pana cand cresterea economica va reveni in Europa, fiindca actualele probleme nu tin doar de Grecia, ci si de Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, ba chiar si Franta in viitorul cat se poate de apropiat.

Chiar si Germania are datorie de 80% din PIB

Serbanescu sustine ca absolut toate statele din zona euro sufera enorm de mult la capitolul finante, printre ele chiar si Germania, considerata de multi drept motorul economiei europene. "Chiar daca nemtii stau mult mai bine decat ceilalti, datoria publica a Germaniei a ajuns la 80-90% din PIB, aceasta crescand in ultimii trei ani de criza cu peste 20 de puncte procentuale", a declarat analistul economic.

Ilie Serbanaescu sustine ca si in Germania, dar si in alte state nordice, datoria publica a crescut la cote alarmante nu din cauza indisciplinei statului, ci pentru ca statele respective au fost obligate sa preia dezastrele cauzate de investitorii privati pe pietele financiare.

Serbanescu sustine ca s-a creat premiza ca statele sunt vinovate, deci tot ele sa plateasca. Numai ca, statele inseamna ca imensele datorii trebuie platite de salariati, pensionari, contribuabili pe scurt, care n-au nicio vina pentu ce s-a intamplat pe pietele financiare. "Asta e motivul pentru care Grecia nu este lasata sa "moara", pentru ca asta ar inseamna sa piarda investitorii financiari. Insa, constat ca actualele state capitaliste sunt de un comunism feroce. Daca investesti intr-o gogoserie si dai faliment, asta e, dar daca investesti intr-un titlu financiar emis de stat, si pierzi, atunci statul plateste", considera analistul.

O probleme o reprezinta si austeritatea, pentru ca daca se pune in aplicare planul de austeritate, atunci n-ai cum sa obtii crestere economica, sustine Serbanescu, care este de parere ca pentru a creste trebuie sa cheltuiesti bani.

Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24 ca nu trebuie sa fim chiar asa de pesimisti, fiindca Europa are capacitatea sa creasca, daca nu cu aportul zonei euro, atunci cu ajutorul economiilor emergente din Est.

Motorale ede crestere vor fi in continuare fondurile eurpene si exporturile intracomunitare, un exemplu in acest sens fiind Polonia, care a reusit performanta sa creasca, chiar in plina criza a datoriilor.

Rudnitchi sustine ca sunt sanse reale de crestere in Europa, insa acestea vor depinde de masurile economice care vor fi discutate la nivel de conducere a statelor.

Europa de Est, colac de salvare pentru zona euro

Analistul sustine ca economiile emergente din Europa de Est pot reprezenta colacul de salvare pentru zona euro, pentru ca aceasta zona geografica are multe de oferit. El da exemplul agriculturii romanesti, care are multe de oferit investitorilor, fie romani sau straini, iar sectorul energetic, unul problematic la nivel european, poate reprezenta un element de crestere economica. Important este ca Europa Centrala sa fie mai optimista si sa gaseasca instrumente de iesire din criza cat mai repede.

Rudnitchi sustine ca unul dintre motoarele de crestere economica pe viitor poate fi Rusia, care detine importante zacaminte in pamant, insa totul depinde de eficientizarea procesului de business de acolo, pentru ca, pana acum, Rusia nu a facut decat sa-si valorifice resursele, in asteptarea cresterii preturilor.

Un alt ajutor pentru zona euro poate veni din partea Turciei, una dintre singurele tari din vecinatatea Europei care a inregistrat crestere economica in ultimii ani,

fiind un stat cu un viitor in economia europeana, cu o populatie tanara si numeroasa, ce are o forta de munca relativ bine in instruita.

#crestere economica, #criza zona euro, #criza datoriilor suverane, #europa de est , #Europa