Seful BERD: Europa de Est se confrunta cu o recesiune, nu un colaps

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:08
1498 citiri
Seful BERD: Europa de Est se confrunta cu o recesiune, nu un colaps

Europa de Est se confrunta cu o recesiune accentuata, dar nici macar economiile cele mai afectate de criza financiara mondiala nu sunt amenintate de pericolul unui colaps, a declarat marti presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit Reuters. 

"Procesul de ajustare va fi dureros si va testa puterea tuturor celor implicati, dar aceasta nu va fi o criza care sa duca la retrageri masive de numerar de la banci sau cu intrari in incapacitate de plata ale statelor. Evolutia economica din cele mai multe tari est-europene nu este mai slaba decat in vestul Europei", a spus presedintele BERD, Thomas Mirow, in cadrul unui discurs de la London School of Economics.

"In timp ce unele tari anunta scaderi ample ale productiei industriale, sectorul bancar a fost pana acum mai flexibil decat era estimat in multe dintre cele mai pesimiste scenarii", a adaugat Mirow.

Seful BERD a mai spus ca fundamentele economice stabile ale regiunii ar trebui sa o ajute sa isi revina, dar a estimat ca rate de crestere de 5-7% nu vor mai fi inregistrate intr-un orizont previzibil.

#banci, #berd, #europa, #recesine , #Europa