Seful Eurogas anunta ca nu scapam de rusi: "Raman un furnizor-cheie de gaze in Europa"

Joi, 24 Iulie 2014, ora 13:40
1547 citiri
Seful Eurogas anunta ca nu scapam de rusi: "Raman un furnizor-cheie de gaze in Europa"

Rusia va ramane un furnizor-cheie de gaze naturale in tarile europene, in pofida dificultatilor actuale, considera seful Eurogas (Uniunea reprezentantilor din industria europeana a gazelor naturale) Jean-François Cirelli, presedinte al GdF Suez, relateaza joi agentia de presa Ria Novosti, citand ziarul economic Vedomosti.

"Sunt convins ca Rusia va ramane un furnizor-cheie de gaze in Europa. Este atat in interesul nostru, cat si in interesul Rusiei", a spus Cirelli, intr-un interviu acordat Vedomosti.

La ora actuala, 'problema principala este viitorul gazelor naturale ca atare in Europa', afirma el, in contextul in care gradul de popularitate a acestor hidrocarburi este influentat de o serie de factori, intre care norme ale legislatiei interne, o cerere scazuta si o economie slaba, precum si nefunctionalitatea ETS (Emission Trading System sau asa-numita piata de carbon).

Prin urmare, in opinia sa, viitorul gazelor naturale in Europa depinde in mare masura de actiunile furnizorilor.

"Si este important sa mai dam o sansa clientilor nostri in Europa, in special actorilor din sectorul de energie electrica. Ei sunt intr-o situatie catastrofala. Dar daca vom continua sa inchidem statiile de benzina, aceasta va insemna o lipsa de cerere de gaze pentru inca 20 de ani", apreciaza presedinte al GdF Suez, opinand ca gazele ar putea fi inlocuite cu energie din surse regenerabile sau carbune, insa aceasta nu va imbunatati situatia pe termen lung.

Referindu-se la situatia din Ucraina si tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul acestei tari spre UE, liderul Eurogas a spus ca vede de partea rusa dorinta de a gasi, intr-adevar, o solutie. "Dar este prea multa politica in toata aceasta istorie. As dori sa vad mai putina politica in afacerile cu gaze", a exclamat Cirelli, fara sa intre in detaliile razboiului gazelor ruso-ucrainean.

"Avem nevoie de gazul rusesc. Avem nevoie de el azi si avem nevoie de el pe termen mediu si lung. Asteptam cu nerabdare ca discutia sa capete la un moment dat un caracter constructiv, argumentat", a declarat acesta in interviul mentionat.

In luna mai, in cadrul dezbaterilor privind sanctiunile impotriva Moscovei, G7 a convenit cu privire la reducerea dependentei energetice fata de Rusia si a declarat ca pregateste un plan de sprijin pentru Ucraina, in caz de intrerupere a aprovizionarii cu gaze rusesti pe timpul iernii.

Mai tarziu, unele media au relatat ca UE a elaborat deja o strategie pentru a reduce dependenta energetica fata de Rusia. Documentul ar viza nu doar gazele naturale, ci si petrolul, produsele petroliere, precum si combustibilul nuclear.

Cu toate acestea, la 22 mai a.c., Comisia Europeana a afirmat ca UE a fost intotdeauna o piata sigura pentru gazele naturale ruse si si-a exprimat speranta ca acordul de gaze intre Rusia si China nu va afecta relatiile dintre Rusia si UE in acest domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul European a votat să deconecteze energetic continentul de la Rusia. Reforma include protecții pentru consumatori
Parlamentul European a votat să deconecteze energetic continentul de la Rusia. Reforma include protecții pentru consumatori
Eurodeputaţii au adoptat joi, 11 aprilie, planuri menite să faciliteze introducerea pe piaţă a gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Noua directivă va...
#gaze rusesti, #gaze naturale Europa, #furnizor gaze Europa , #Europa