Spania a recuperat cel mai valoros tezaur subacvatic din lume de la SUA

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 17:58
3051 citiri
Spania a recuperat cel mai valoros tezaur subacvatic din lume de la SUA

Cel mai valoros tezaur subacvatic - 17 tone de monede de aur si argint - scufundat odata cu fregata "Nuestra Senora de las Mercedes", in 1804, a revenit sambata in Spania, la bordul a doua aeronave.

Tezaurul a fost scos de pe fundul marii in 2007 de compania americana Odyssey, iar recent, un tribunal din statul american Florida i-a cerut societatii, specializate in explorarea epavelor subacvatice, sa-l restituie Spaniei.

Tezarul fregatei a ajuns sambata la baza aeriana militara din Torrejon de Ardoz (Comunitatea Madrid), la bordul a doua aeronave militare spaniole. Materialele vor fi predate fortelor aeriene spaniole, dupa care, in urma verificarilor de rigoare, tezarul va fi transportat, sub paza jandarmeriei spaniole, in camioane, catre o destinatie mentinuta secreta.

Aproximativ 590.000 de monede, din aur si argint, cu efigia regelui spaniol Carlos al IV-lea, dar si sute de obiecte din aur formeaza acest tezaur. Fregata plecase in anul mentionat din Peru, cu destinatia Spania, dar a fost scufundata de marina britanica in anul 1804, in apele din apropierea provinciei portugheze Algarve. Tezaurul are o valoare de circa 500 de milioane de dolari si este cel mai valoros dintre cele care au fost descoperite pana in prezent pe vreo epava subacvatica.

Tribunalul american si-a motivat decizia prin faptul ca tezaurul se afla pe un vas de razboi al Spaniei si, prin urmare, el revine acestui stat, nava aflandu-se sub suveranitate spaniola. Societatea Odyssey, care sustine c-a gasit epava in apele internationale, a adus obiectele si monedele in Florida fara sa anunte autoritatile spaniole si a tinut secret locul epavei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tezaur vas scufundat, #tezaur Spania, #tezaur subacvatic , #Europa