Statul Islamic si gangsterii din Europa sunt mana-n mana. Jihadistii primesc acum pe oricine, de la mici gainari la mafioti in toata regula

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 20:00
4622 citiri
Statul Islamic si gangsterii din Europa sunt mana-n mana. Jihadistii primesc acum pe oricine, de la mici gainari la mafioti in toata regula
Foto: Pixabay

Celulele jihadiste din Europa si gruparile infractionale de pe continent sunt acum in stransa legatura, pana si mesajul si metodele teroristilor Statului Islamic aducand tot mai mult cu cele ale gansterilor clasici, concluzioneaza autorii unui studiu referitor la securitatea de pe continent.

Lansat sapatamana aceasta, raportul Centrului International pentru Studii de Radicalizare si Violenta Politica (ISCR) analizeaza transformarea a 79 de infractori europeni in teroristi ai gruparii jihadiste, care demonstreaza existenta unui bazin de recrutare comun atat pentru ISIL, cat si pentru gruparile mafiote, anunta Newsweek.

Mana in mana

"Este un cerc complet creat acum intre aceste medii sociale, iar mesajul Statului Islamic seamana mai mult cu unul specific gangsterilor, indreptat indeosebi spre arme.

Nu mai e ca acum 10-15 ani, cand Al Qaeda folosea mesaje religioase pentru a-si justifica actiunile", remarca Peter Neumann, director ISCR si co-autor al raportului.

Din cei 79 de sustinatori ai gruparii teroriste supusi analizei, 45 (57%) au fost condamnati inainte de a fi radicalizati, fapt care demonstreaza ca inchisorile sunt un mediu propice pentru propagarea mesajelor jihadiste.

Analistii ISCR cred totusi ca doar in cazul a 12 teroristi se poate vorbi de radicalizarea lor in perioada detentiei. Legaturile cu gruparile criminale de pe continent sunt insa mult mai vaste.

40% din atentatele planificate in Europa au fost finantate prin intermediul infractiunilor marunte: jafuri, falsificarea unor produse de marca, trafic de droguri si furturi.

"Inchisorile vor juca un rol mai important in procesul de racolare si radicalizare decat au jucat in trecut", crede Neumann.

Acesta si pentru ca o inchisoare se dovedeste un bazin excelent de recrutare a unor persoane cu abilitati de a insela vigilenta autoritatilor, a face rost de arme in mod ilegal, a comite violente si a obtine acte false si diverse obiecte folosite de teroisti in planificarea atentatelor.

"Stiu sa se miste intr-un mediu criminal fara sa atraga atentia politiei asupra lor. Atacurile din Paris si Bruxelles au fost sustinute de persoane cu un trecut criminal, care au folosit documente false, au inchiriat case conspirative de la alti fosti criminali si au putut face rost de arme. Toate acestea au mers snur deoarece teroristii aveau deja aceste contacte", explica directorul Neumann.

Greu de depistat

Pana si seful Europol, Robin Wainwright, recunoaste ca fortele de securitate folosesc baze de date multiple pentru a incrucisa informatiile in vederea depistarii legaturilor dintre infractorii cu antecedente si adeptii gruparii jihadiste.

"Aceasta este o alta dimensiune strategica importanta la nivel de terorism international pe care Statul Islamic o arata, o legatura mult mai stransa cu gruparile criminale decat am vazut in trecut.

O parte din acesti indivizi sunt fosti infractori, unii de nivel marunt, dar, fara indoiala, mai toti au legaturi cu cercurile criminale. Noi suntem capabili sa facem unele conexiuni pe care fortele de securitate la nivel national nu le observa", sustine seful Europol.

Directorul ISCR se arata insa destul de sceptic in aceasta privinta. "Sunt noi conexiuni care vor trebui facute in legatura cu acest fenomen, de aceea este si asa complicat.

Aceste legaturi nu sunt clare din cauza modului in care gandesc fortele de politie si agentiile de securitate care pun terorismul si gruparile criminale in cutii diferite. Acestea vor trebui conectate", mai spune Peter Neumann.

Pentru investigatori, comportamentul noilor teroristi jihadisti este si mai derutant. De obicei, acestia sunt recrutati din randul consumatorilor de alcool si droguri, dar, spre deosebire de portretul robot al jihadistilor mai vechi, dupa radicalizare acestia nu renunta la viciile lor.

#risc securitate Europa, #teroristi ISIL, #atentate Stat Islamic, #racolare teroristi Europa, #crima organizata Europa , #Europa