Tarile exportatoare de gaze naturale ar putea majora preturile pentru Europa

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 15:21
2178 citiri
Tarile exportatoare de gaze naturale ar putea majora preturile pentru Europa

Forumul Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale (GECF) va decide luni, cu ocazia reuniunii din Algeria, daca va majora pretul gazelor naturale livrate in Europa si in alte regiuni, a anuntat ministrul rus al energiei, Sergei Smatko, citat de Ria Novosti si preluat de NewsIn.

Smatko a spus ca participatii la cea de-a zecea reuniune ministeriala vor discuta situatiile "din anumite piete regionale, printre care si piata europeana".

Acesta a spus ca Rusia, care detine majoritatea rezervelor cunoscute de gaze naturale, impreuna cu Qatar si Iran, a redus semnificativ livrarile de gaze naturale catre Europa, ceea ce a permis evitarea unor fluctuatii majore in pretul gazelor.

La sfarsitul lunii martie, Algeria a propus tarilor participante la forum sa reduca exporturile de gaze, pentru a echilibra piata mondiala.

Ministrul algerian al energiei, Chakib Khelil, a declarat ca actualul pret al gazelor este prea mic si ar trebui majorat.

El a mentionat ca pretul ideal al gazelor naturale ar fi a sasea parte din pretul unui baril de petrol.

"Credem ca preturile gazelor naturale ar trebui sa fie corecte, bazate pe contracte pe termen lung", a sustinut Smatko.

Din GEFC fac parte Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Rusia, Trinidad-Tobago si Guineea Ecuatoriala.

Kazahstanul si Norvegia sunt observatori. 

#europa, #export, #gaze, #naturale, #preturi , #Europa