Ucraina nu are bani pentru o armata profesionista. Ii sar in ajutor tatarii musulmani

Marti, 04 August 2015, ora 17:44
4404 citiri
Ucraina nu are bani pentru o armata profesionista. Ii sar in ajutor tatarii musulmani
Foto: Wikimedia

Ministrul Apararii din Ucraina a afirmat ca Kievul nu isi poate permite sa intretina o armata profesionista. "Chiar si cresterea procentului de militari angajati sub contract la 40% se poate dovedi un efort financiar imens", a explicat Yuriy Biriukov.

Oficialul ucrainean a calculat ca suma necesara pentru o astfel de schimbare in structura trupelor din tara sa ar necesita un buget echivalent cu 4,6 miliarde de dolari, arata Sputnik News.

Prea saraci

Intr-un interviu acordat televiziunii Hromadske, ministrul Biriukov a recunoscut ca, in acest moment, Ucraina nu este capabila sa formeze si sa intretina o armata profesionista.

Trupele cuprind la aceasta ora doar 50.000 de militari sub contract, putin peste 15% din necesar.

Recent, premierul Arseniy Yatsenyuk a cerut oficialilor din Ministerul Apararii sa estimeze care ar fi costurile cu trecerea la o armata formata din militari sub contract, ca si dezvoltarea unui nou sistem de pregatire militara si de recrutare.

Vin tatarii

In mod nesperat, Kievul primeste o mana de ajutor de unde se astepta mai putin, anunta portalul International Business Times.

Liderul tatarilor din Crimeea, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, s-a oferit sa creeze un batalion de soldati musulmani care sa asigure protectia in zonele de conflict dintre trupele ucrainene si rebelii pro-rusi.

In cadrul batalionului musulman, Kirimoglu s-a oferit sa recruteze tatari din Crimeea, din Kazan, uzbeci, ceceni si azeri.

Toate aceste grupuri de populatie de religie islamica au fost in trecut supuse persecutiei religioase si politice de catre rusi. Tatarii din Crimeea sunt etnici turci si adepti ai islamului sunnit.

In weekend, liderul comunitatii de tatari din Crimeea s-a intalnit inclusiv cu presedintele Turciei, Recep Erdogan, in cadrul Congresului International al Tatarilor, desfasurat la Istanbul.

S-a sucit Erdogan?

"Din nefericire, de-a lungul istoriei, dreptul tatarilor din Crimeea de a trai in demnitate pe pamantul lor a fost subminat prin deportari colective si alte evenimente regretabile", a declarat Erdogan dupa intrevedere.

Tatarii din Crimeea au fost printre cei care s-au oferit ca voluntari pentru a apara Ucraina inca de la izbuncnirea conflictului din estul tarii. Oficial, 10.000 de tatari s-au refugiat in Ucraina dupa anexarea peninsulei Crimeea.

La aceasta ora, se estimeaza ca 300.000 de tatari sunt inca in peninsula anexata de Rusia in martie 2014.

In timpul intrevederii cu Erdogan, liderii comunitatii de tatari musulmani i-au cerut acestuia sa intreprinda toate masurile necesare pentru a asigura reintoarcerea teritoriului Crimeei la Ucraina.

In ultimii ani, Erdogan a avut o politica ambigua in relatia cu Rusia, incercand sa se alature unor aliante politico-economice si militare creionate in comun de Moscova si Beijing, desi Turcia este si membru NATO.

De asemenea, presedintele turc a avut in agenda mai multe intalniri cu liderul de la Kremlin in vederea stabilirii unor proiecte energetice comune, dar in care s-au discutat si probleme legate de nesiguranta geopolitica din zona Orientului Mijlociu si a Europei de Est.

#costuri intretinere armata Ucraina, #batalion musulman ucraina, #criza Ucraina , #Europa