UE activeaza clauza de salvgardare pentru justitie in cazul Croatiei

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:35
1366 citiri
UE activeaza clauza de salvgardare pentru justitie in cazul Croatiei

Comisia Europeana (CE) lanseaza procedura prevazuta la articolul 39 din Tratatul de aderare al Croatiei, activand clauza de salvgardare pentru justitie si afaceri interne din cauza nerespectarii de catre Croatia a deciziei privind implementarea mandatului european de arestare, informeaza un comunicat dat publicitatii miercuri la Bruxelles.

Masurile presupuse de activarea clauzei de salvgardare ar putea include cresterea monitorizarii sau suspendarea fondurilor alocate deja pentru realizarea acquis-ului Schengen pentru a ajuta tara sa se pregateasca de aderare la zona libera de circulatie, prevazute la articolul 31 din tratatul de aderare al Croatiei.

CE a inceput miercuri consultarile cu statele membre privind masurile propuse, iar acestea au zece zile pentru a furniza comentarii.

Decizia executivului comunitar a fost luata dupa mai multe avertismente si contacte cu autoritatile croate in timpul verii, se noteaza in comunicat. CE a cerut corectarea prompta si neconditionata a legislatiei privind mandatul european de arestare, pentru a-l readuce in linie cu acquis-ul UE, in timp ce Croatia s-a oferit sa modifice textul de lege, cu conditia ca schimbarea sa se aplice de la 15 iulie 2014.

"Acest lung termen este nejustificat. In iunie 2013, Croatiei i-au fost necesare doar cateva zile pentru a-si schimba legislatia intr-o maniera care contrazice mandatul european de arestare. Revenirea la respectarea legii nu ar trebui sa dureze mai mult", se mentioneaza in comunicatul CE.

Cu numai trei zile inainte de aderarea Croatiei la UE la 1 iulie, parlamentul croat a exclus din aplicabilitatea mandatelor europene delictele produse anterior datei de 7 august 2002, punand la adapost faptele comise in timpul razboiului sarbo-croat.

Derogarea a motivat respingerea de catre autoritatile croate a unei solicitari de extradare a unui fost responsabil al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovic, suspectat de implicare in uciderea unui disident croat, Stjepan Djurekovic, in 1983, in apropiere de Munchen.

#aderare Croatia Uniunea Europeana, #clauza salvgardare Croatia, #clauza salvgardare justitie, #legislatie Croatia , #Europa