Un nou drum riscant pentru refugiati: Cu bicicleta prin tinutul arctic, spre Europa

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 12:11
2647 citiri
Un nou drum riscant pentru refugiati: Cu bicicleta prin tinutul arctic, spre Europa
Foto: Wikimedia

In aceasta perioada, granita arctica dintre Rusia si Norvegia se prezinta inospitaliera, rece si, in scurta vreme, invaluita in intunericul iernii polare. Pentru refugiatii din Orientul Mijlociu insa, acestea sunt doar amanunte pe care le trec cu vederea.

"Drumul acesta este mai sigur. Nu trebuie sa traversezi marea", spune Akram Ali, un student sirian din Tartus, ajuns cu bine intr-unul din centrele de primire a refugiatilor deschise de autoritatile de la Oslo, relateaza agentia Reuters.

Refugiati in noaptea polara

Disparitia soarelui din noiembrie pana la inceputul lui februarie pare sa nu ii descurajeze pe imigrantii din Orientul Mijlociu. Numarul sirienilor, afganilor si irakienilor care au ales ruta arctica pentru a ajunge in Europa a crescut de la 10 in 2014, la 4000 in cursul acestui an.

Aceste aparitii inedite i-au surprins pana si pe oficialii norvegieni, care nu se asteptau la un numar atat de mare, dar care se tem acum ca traseul se va dovedi mortal pentru multi dintre fugari.

Comparativ cu cei 750.000 de refugiati care au preferat sa intre in UE traversand Mediterana sau Marea Egee, numarul "refugiatilor polari" este relativ mic, aproape cat cel al victimelor inregistrate anul acesta pe caile maritime alese de imigranti, 3.400.

In acelasi timp, inrautatirea conditiilor meteo din zona arctica ar putea adauga alte victime pe lista refugiatilor care se avanta in aceasta periculoasa calatorie.

La mijlocul acestei saptamani, temperatura la frontiera dintre Rusia si Norvegia a fost de 10 grade Celsius.

Ciclisti nordici

Akram Ali a platit 2500 de dolari pentru a scapa de inrolarea in fortele guvernamentale, iar traseul sau a trecut prin Beirut, Moscova si Murmansk.

Ultima parte a calatoriei a facut-o pe bicicleta din cauza ca autoritatile din Rusia nu permit accesul in zona fara un mijloc de locomotie.

Centrul norvegian in care a fost adapostit a fost recent inaugurat intr-o fosta cazarma militara de langa aeroportul Kirkenes si poate primi pana la 600 de persoane.

Noilor veniti li se dau geci groase, mantale impermeabile si alte obiecte vestimentare adecvate climei din regiune. Multi dintre ei prefera sa doarma imbracati cu acestea, vremea de aici parandu-li-se un chin.

La limita

Deja in UE, multe tari au disensiuni pe tema numarului de refugiati care ar trebui admisi pe teritoriul lor.

Acum, situatia incepe sa ii ingrijoreze si pe norvegieni, saptamana viitoare fiind asteptat un vot privind limitarea numarului de imigranti admisi in tara.

Legea ar urma sa le permita oficialilor de la Oslo sa returneze in 48 de ore orice imigrant care detin e deja o vizita de rezident in Rusia.

Este si cazul lui Bikram Shrestha, un mecanic auto din Nepal care a trait cateva luni in Moscova. "In Norvegia, guvernul iti da o sansa. La Moscova, prea putini vorbeau engleza si era greu sa gasesti o slujba", povesteste acesta.

Bikram a platit 400 de dolari pentru o bicicleta de copii cu care i s-a permis sa strabata cei 30 de kilometri pana la granita cu Norvegia.

Vecinul sau de camera, pakistanezul Waqas Waheed, a fost mai norocos. A dat doar 200 de dolari pe bicicleta care l-a purtat pana aici. In schimb, a cazut de pe ea de cel putin 10-15 ori pana a parcurge tot traseul inghetat din tundra.

Temeri negre

Rune Rafaelsen, primarul din orasul Soer-Varanger, se arata speriat de faptul ca si mai multi napastuiti blocati la granita cu Rusia vor incerca sa parcurga pustiul arctic in lunile urmatoare.

A traversat de cateva ori granita pentru a discuta cu edilul sef din cel mai apropiat oras rusesc pe aceasta tema, iar imaginile care le-a zarit pe traseu l-au inspaimantat.

"In curand, temperatura va cobori la -20 de grade Celsius. Nici nu vreau sa ma gandesc ca cineva cu copii, sau chiar fara, se va aventura sa traverseze cu bicicleta acest drum.

In Rusia am vazut oameni plangand, copii mici, bebelusi. Niciodata nu mi-am inchipuit ca o asemenea drama se va petrece la granita noastra, atat de departe in Nord. A fost unul dintre cele mai triste momente din viata mea", povesteste primarul Rafaelsen.

#criza refugiati Europa, #refugiati Polul Nord, #centre primire Norvegia, #lege antiimigratie Norvegia , #Europa