Unde s-ar putea impotmoli planul liderilor europeni?

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:09
1196 citiri
Unde s-ar putea impotmoli planul liderilor europeni?

Liderii din zona euro au incheiat joi, un acord de ultim moment pentru a limita daunele cauzate de datoriile suverane, dar sunt inca departe de finalizarea planurilor de a reduce povara datoriilor din Grecia si consolidarea fondului lor de salvare.Un element care ar putea distruge planurile ramane rapiditatea cu care ele sunt puse in aplicare.

Dupa summitul de la Bruxelles, liderii europeni au anuntat ca au ajuns la un acord prin care bancile private si asiguratorii ar accepta 50% pierderi pe proprietatile lor din datoria suverana a Greciei, in cea mai recenta incercare de a aduce datoria elena la un nivel sustenabil, transmite Reuters.

Obtinuta dupa mai mult de opt ore de negocieri intre banci, lideri de state si FMI, acordul prevede, de asemenea, o recapitalizare a bancile europene afectate de criza economica si o parghie pentru fondul de salvare, Fondul european de stabilitate financiara (FESF) , pentru a da cei 1.000 de miliarde de euro.

Bursele europene au ajuns in acesta saptamana la maximul din ultimele 12 saptamani, iar euro a urcat la 1,4 dolari ajungand la cel mai inalt nivel din ultimele sapte saptamani, de cand au aparut riscuri din cauza neintelegerilor intre Berlin si Paris.

Dar aspectele-cheie ale acordului, inclusiv mecanismul de crestere a FESF si eliberarea Greciei de datoriile suverane ar putea dura saptamani pana la implementare ceea ce inseamna ca planul de a restabili increderea dupa doi ani de criza ar putea impiedica de detalii.

"Principalul risc este ca suntem lasati sa asteptam din nou prea mult timp pana la punerea in aplicare a acestor acorduri. Viteza este un aspect important", declara un reprezentant al BCE.

Cu trei luni in urma, liderii zonei euro au dezvaluit un alt acord menit pentru sa rezolve problemele financiare din zona euro. Dar au realizat in cateva saptamani, ca avand in vedere gravitatea problemelor financiare ale Greciei si vulnerabilitatea bancilor, solutiile lor nu ar putea ajuta. Noul acord se vrea a fi unul care sa rezolve problemele economice.

Potrivit noului acord, sectorul privat au convenit sa accepte o reducere datoriile Greciei cu o valoare nominala de 50%, la 100 miliarde de euro. Acesta reducere va contribui la dimunuarea datoriilor la 120% din PIB pana in 2020, de la 160% cat este in prezent.

Zona euro va oferi "accesorii la credite" sau "indulcitori" sectorului privat in valoare totala de 30 miliarde de euro. Scopul este de a finaliza negocierile pana la sfarsitul anului, astfel incat Grecia sa beneficieze de al doilea ajutor financiar inainte de 2012.

Valoarea acestui ajutor se ridica la 130 miliarde de euro, de la 109 miliarde de euro cat s-a discutat in luna iulie.

"Datoria este sustenabila acum. Grecia isi poate incheia conturile din trecut " a declarat prim-ministrul grec George Papandreou, la Bruxelles.

In incercarea de a convinge pietele ca pot preveni o situatie similara in tari precum Italia si Spania, liderii zonei euro au convenit sa intensifice fondul de salvare FESF dupa ce 440 miliarde de euro au fost deja folosite pentru a oferi ajutor Irlandei , Portugaliei si Greciei.

Cele 250 miliarde de euro ramase in cont vor fi suplimentate pana la 1.000 miliarde de euro, care vor fi folosite intr-o varietate de moduri.

FESF va fi extins in doua moduri, fie prin oferirea de asigurare, fie de garantie la prima pierdere pentru cumparatori datoriei in zona euro, pe piata primara, sau prin intermediul unui vehicul de investitii cu destinatie speciala, care va fi infiintat in urmatoarele saptamani si care este care vizeaza atragerea de investitii din China si Brazilia.

Metodele ar putea fi combinate, oferind o mai mare flexibilitate au spus liderii din zona euro.

#criza financiara Grecia, #summit UE Bruxelles, #solutii summit Bruxelles , #Europa