Vacantele in Marea Britanie s-au ieftinit in 2017

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 07:44
2066 citiri
Vacantele in Marea Britanie s-au ieftinit in 2017
Foto: Wikipedia

Aproximativ 3,9 milioane de turisti straini au vizitat in august Marea Britanie si au cheltuit 2,80 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari), ambele cifre reprezentand un record, arata datele preliminare ale Oficiului National de Statistica (ONS), transmit AP si Reuters.

In schimb, numarul rezidentilor britanici care au calatorit in august in afara tarii a scazut cu 3%, la 8,9 milioane, comparativ cu perioada similara din 2016, cheltuielile lor inregistrand un avans de 1%, la 6,2 miliarde de lire sterline.

August era in mod traditional luna in care britanicii efectuau cele mai multe calatorii in afara tarii.

Deprecierea lirei sterline in urma votului pentru iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) a facut din Regatul Unit o destinatie de vacanta mai ieftina pentru turistii straini, dar a dus la cresterea inflatiei si a facut calatoriile in strainatate mai scumpe pentru britanici.

De asemenea, incertitudinile privind economia mondiala, atentatele teroriste din Franta si Belgia si intreruperile traficului aerian au stimulat turismul in Marea Britanie, apreciaza analistii.

Conform expertilor de la Euromonitor International, Marea Britanie este a opta cea mai populara destinatie din lume pentru vizitatorii externi, in functie de venituri.

In primele opt luni din acest an, numarul turistilor straini care au vizitat Regatul Unit a crescut cu 8%, la 27,1 milioane, ei cheltuind 16,4 miliarde de lire sterline, un avans de 10% comparativ cu perioada ianuarie-august 2016.

Si numarul rezidentilor britanici care au calatorit in afara tarii a urcat cu 3% in primele opt luni din acest an. Acestia au cheltuit aproximativ 31 de miliarde de lire sterline, cu 5% mai mult decat in perioada similara din 2016.

Conform VisitBritain, o agentie care promoveaza turismul, in 2017 numarul turistilor straini in Regatul Unit ar urma sa ajunga la 39,6 milioane, o crestere de 6% comparativ cu 2016, in timp ce cheltuielile acestora ar urma sa creasca cu 14%, la 25,7 miliarde de lire sterline.

"Turismul contribuie cu miliarde de lire sterline la economia britanica si sprijina milioane de locuri de munca. Datele record privind turismul reprezinta un testament al atractiilor noastre de clasa mondiala si a inovatiilor din aceasta industrie", a afirmat recent ministrul Turismului, John Glen.

Pe ansamblul anului trecut s-a inregistrat un numarul record de turisti straini in Marea Britanie - 36,1 milioane - in crestere cu 5% fata de 2014.

"Deprecierea lirei sterline sprijina venirea turistilor in Marea Britanie, in special cei care cheltuie mult, cum sunt vizitatorii din China si SUA", se arata in raportul VisitBritain.

Sectorul turismului este al treilea mare angajator din Marea Britanie.

#turism Londra, #depreciere lira sterlina , #Europa