Valorile crestine ale Europei, pazite cu garduri din sarma ghimpata?

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 15:42
2747 citiri
Valorile crestine ale Europei, pazite cu garduri din sarma ghimpata?
Foto: Wikimedia

Exasperat de refuzul unor sefi de stat din UE de a accepta impartirea poverii imigrantilor sositi in tara sa, premierul italian Matteo Renzi exclama in mijlocul summit-ului de la Luxemburg, din luna iunie: "Daca asta e Europa voastra, atunci puteti sa v-o pastrati!".

De atunci si pana acum nu pare sa se fi schimbat mare lucru. Sub scuza apararii unor valori crestine, multi lideri europeni calca in picioare principiul fundamental al crestinismului: mila fata de aproapele aflat in suferinta, observa comentatorii CNBC.

Esec pe toata linia

Doar amplitudinea acestei crize a refugiatilor veniti din Africa si Orientul Mijlociu fac diferenta intre ceea ce se intampla acum si episoadele precedente ale celor un milion de ucrainieni fugiti anul trecut de ororile razboiului sau de criza refugiatilor din razboaiele balcanice.

Scenariul, in schimb, pare tras la indigo si devine emblematic pentru o Uniune Europeana incapabila sa raspunda rapid oricarei mari provocari, asa cum incapabila s-a dovedit sa le si anticipeze.

Nici macar nu este o vina pe care sa o poti arunca pe lipsa infrastructurii institutionale din Europa.

UE are oameni pentru orice: de la probleme economice, sociale sau de afaceri externe, pana la specialisti care scriu regulile si tehnicile de fabricare a branzei.

Europa are inclusiv lideri ale caror reactii in fata crizei umanitare care afectereaza deja Grecia, Italia, Ungaria si Serbia, trec printr-un spectru larg care acopera grotescul, grandomania si ipocrizia.

Orban, aparatorul crestinatatii

Sufocata deja de avalansa coloanelor de imigranti care se strecoara in tara de-a lungul frontierei cu Serbia, Ungaria pare o anomalie politica in context cu secolul XXI si cu situatia in care se afla.

Pe de o parte, tara are nevoie clara de un sprijin din ce in ce mai mare pentru a face fata fluxului continuu de refugiati care ajung in orase sau la marginea acestora, in cautarea unor cai rapide de patrundere in Europa Occidentala.

Pe de alta, guvernul a decis sa continue ridicarea gardului de sarma ghimpata de la granitele tarii, desi aceasta bariera s-a dovedit inutila in fata grupurilor de refugiati.

Odata cu aceasta masura, premierul Viktor Orban s-a autointitulat "Aparatorul Europei crestine", din imaginea de ansamblu lipsind armasarul regal, coroana si sceptrul vreunui domnitor din Evul Mediu.

Tot Viktor Orban se dovedeste si incapabil sa inteleaga ca aceasta migratie va continua, accentuata nu doar de ororile razboaielor din Africa de nord sau din Orientul Mijlociu, cat si de diferentele de opinii existente intre sefii de state din Europa pe aceasta tema.

In mod bizar, in loc sa solicite ajutorul altor lideri europeni, dispusi sa ii preia o parte din povara imigrantilor care au inundat pusta ungara, Orban prefera sa se ratoiasca la acestia si se gandeste sa ii expulzeze pe imigranti, doar pentru a se pomenii cu ei pe cap peste alte cateva luni.

Pana acum, Budapesta a raportat intrarea pe teritoriul Ungariei a 163.000 de refugiati.

Slovacii cer arabi crestini

Reactii si mai ciudate la intalnim la liderii unor state aproape pierdute pe harta Europei.

Din Letonia, un vot negativ a fost dat repartizarii unei cote de refugiati in aceasta tara, desi pana in prezent oficialitatile din Riga nu pot oferi vreun exemplu de refugiat din Siria, Eritreea sau Afganistan care sa fi dat navala sa isi gaseasca adapost in tara de la Marea Baltica.

Slovacii au si ei lideri care se arata mai catolici decat papa. In urma cu doar cateva zile, premierul slovac Miroslav Lajcak a refuzat propunerea de redistribuire a refugiatilor care au impanzit Grecia, Italia si Ungaria dinainte ca aceasta sa fie facuta publica.

Pana acum, Slovacia incercase marea cu degetul, prin declaratii care sfidau orice logica. Bratislava anuntase ca este de acord sa primeasca 200 de refugiati din Orientul Mijlociu, cu conditia ca acestia sa fie cu totii crestini.

Acum insa, refuzul premierului slovac i-a facut si pe omologii sai din Cehia si Polonia sa declare acelasi lucru.

In Marea Britanie, premierul David Cameron si-a facut cunoscuta pozitia inca din iunie prin exprimarea dreptului de veto in problema repartizarii imigrantilor in cele 28 de state UE.

Mai apoi a revenit prin acuzarea autoritatilor franceze ca neglijeaza voit incercarile refugiatilor din Calais de a traversa ilegal Canalul Manecii pana in Regatul Unit.

Un dezastru copt la foc mic

Pentru intreaga Europa, criza refugiatilor nu ar trebui sa vina deloc ca o surpriza. Este un dezastru care a fost dospit timp de cativa ani.

La sfarsitul saptamanii trecute, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a dezvaluit ca avertismentele privind un val de imigranti dislocat de conflictele din Africa de nord si Orientul Mijlociu au fost trimise in mod repetat liderilor UE in ultimii 3 ani.

Gardurile de sarma ghimpata, camioanele mortii in care sunt transportati ilegal imigrantii sau trenurile disperarii incarcate pana la refuz nu constituie un raspuns la aceasta criza si nu reprezinta nici solutia pentru "salvarea valorilor crestine" ale Europei.

In schimb, proasta gestionare a acestei crize se poate dovedi inca un soc care sa accentueze fisurile deja existente in UE.

Pentru prima data, saptamana trecuta, un sondaj de opinie a rata a numarul britanicilor care vor sa paraseasca Uniunea este majoritar.

In acelasi timp, tensiunile inregistrate intre membrii fondatori ai blocului European si noii veniti se adancesc pe zi ce trece, iar relatia Franta-Germania se dovedeste prea disfunctionala ca sa mai tine Europa inchegata.

#criza imigranti, #val refugiati Europa, #cote imigranti UE , #Europa