Van Rompuy: UE a raspuns adesea prea lent la criza, dar euro nu este in pericol

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:37
1358 citiri
Van Rompuy: UE a raspuns adesea prea lent la criza, dar euro nu este in pericol
Herman Van Rompuy

Uniunea Europeana a raspuns adesea prea lent la criza datoriilor suverane cu care s-a confruntat, dar moneda unica nu a fost niciodata in pericol, a spus presedintele UE Herman Van Rompuy.

"Avem o criza a datoriilor suverane in unele tari din zona euro", a admis el. "Am sperat ca vom gasi solutiile mult mai repede. Am actionat adesea putin prea tarziu, iar deciziile noastre au fost putin prea slabe - spun deschis", a adaugat presedintele Consiliului European, citat de NewsIn.

"Insa, in majoritatea cazurilor, am lucrat in directia corecta si, putin cate putin, pas cu pas, vom merge foarte departe", a precizat el.

Van Rompuy s-a declarat optimist in legatura cu viitorul si hotarat sa depaseasca criza, care a dus deja la pachete de salvare pentru trei state membre ale zonei euro si ameninta economii mai mari, ca Italia.

"Sunt convins (...) ca, la sfarsit, vom lasa criza in urma noastra, dar va dura mai mult decat speram", a afirmat Van Rompuy ."2011 a fost un an deosebit de greu, dar, in acelasi timp, am luat masuri puternice", a adaugat el.

Van Rompuy a negat ca Franta si Germania ar prelua controlul si ar lua toate deciziile. "Atunci de ce am avea nevoie de 10, 12 ore - pana tarziu in noapte, pana in zori - pentru a ajunge la un acord?", a intrebat el, referindu-se la summiturile trecute. "Nu este 2+25 (in EU - n.r.) sau 2+15 (in zona euro - n.r.) ... Trebuie sa lucram impreuna, sa gasim consens de fiecare data", a insistat el.

UE va avea un nou summit de criza in 30 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#criza europa, #criza zona euro, #cadere euro, #van rompuy, #consiliul european, #franta germania criza , #Europa