Verdict dur: Euro, singura supravietuitoare a zonei euro

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 18:13
1493 citiri
Verdict dur: Euro, singura supravietuitoare a zonei euro

Premierii din Grecia si Italia au fost schimbati, dar problemele care au dus la modificarea componentei guvernului din cele doua state raman: datorii exorbitante si o Uniunea Europeana departe de a mai fi unita.

Moneda unica europeana a fost introdusa acum 12 ani, la 1 ianuarie 1999 si a devenit noua moneda oficiala a 11 state membre, inlocuind, in doua etape, vechile valute, marca germana si francul francez.

"Gardianul euro a fost Banca Centrala Europeana, in timp ce alte instrumente financiare, precum taxele si imprumuturile, au fost lasate in mana guvernelor. Era ca si cum ai conduce o masina catre doua directii diferite", puncteaza CNN.

Grecia, Spania si Portugalia au construit un adevarat sistem financiar, bazat pe o economie care nu il putea sustine.

"Ma tem ca ne indreptam rapid catre un colaps (al zonei euro n.red) pentru ca vedem deja semnele prabusirii sistemului bancar", declara Alan Brown, chief financial officer pentru publicatia citata.

Grecia nu va scapa de proteste sociale

Daca statul elen vrea sa ramana in zona euro, fostul premier britanic, John Major, sustine ca salariile vor trebui scazute si avertizeaza ca iminenta majorare a ratei somajului va duce la disensiuni pe plan social.

"Duritatea acestui medicament nu poate fi tolerata intr-un regim democrat", considera John Major.

Regimul politic din Grecia si Italia s-a schimbat, dupa ce au venit la conducerea guvernelor doi tehnocrati: Lucas Papademos, in Grecia si Mario Monti, in Italia. Totusi, aceasta schimbare nu este suficienta pentru a garanta o consolidare a cresterii economice si pentru stoparea efectelor crizei datoriilor.

Martin Wolf, economist financiar si analist pentru Financial Times, apreciaza ca, in curand, vom asista la miscari de strada impotriva celor doua guverne si ca protestele sociale nu pot fi evitate.

Oamenii vor spune ca guvernele nu le apartin si ca le-au fost impuse de Germania", argumenteaza Wolf, intr-un interviu acordat CNN.

Germanii nu mai vor Grecia in zona euro

Doua treimi dintre germani considera ca statul elen nu are niciun viitor in zona euro.

"Mai are Grecia un viitor in zona euro, in opinia dumneavoastra?" a fost intrebarea la care 68% din cele 1.007 persoane chestionate au raspuns cu "nu", iar 27% au raspuns cu "da", precizeaza AFP.

Noua zona euro, formata numai din tari cu economie stabila si cu Germania in centru, nu reprezinta o solutie sustenabila. In primul rand, pentru ca statul german ar trebui sa "ofere ceva la schimb", asa cum atrag atentia analistii intervievati de publicatia amintita.

In plus, pentru Germania este foarte scumpa atat excluderea din zona euro a unei tari cu probleme, cat si pastrarea ei in interiorul uniunii monetare.

Salvarea zonei euro sta in mainile Germaniei si BCE

Daca liderii europeni isi doresc salvarea zonei euro, atunci se impun eforturile corelate ale Germaniei si Bancii Centrale Europene (BCE).

"Dar acest lucru tinde sa devina extrem de complicat, pentru ca va fi dificil ca Germania sa accepte, iar pentru BCE sa intervina in asa fel incat sa nu afecteze Tratatul de la Lisabona", spune Alan Brown, chief investment officer, in cadrul Investment Management Schroders.

Tratatul de la Lisabona, ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene presupune ultima etapa a procesului de relansare instituŃionala a Uniunii si de recredibilizare a proiectului european.

Destramarea zonei euro, o chestiune de timp

Se pune intrebarea daca tarile subdezvoltate, din Europa de Est trebuie fortate sa se comporte, cel putin din punct de vedere financiar, precum economiile puternic industrializate, ca Germania?

"In caz contrar, tarile din centrul zonei euro vor spune ca aceasta a fost cea mai buna sansa pe care au avut-o, dar ca nu isi vor schimba politica monetara si nici nu isi vor modifica strategiile economice, daca acesti oameni (statele subdezvoltate) nu fac ceea ce ar trebui", atrage atenia Martin Wolf.

In plus, analistul Financial Times avertizeaza ca guvernele tarilor puternic industrializate se vor opune oricaror planuri de salvare si vor respinge propunerile potrivit carora bancile locale ar trebui sa se implice mai mult pe pietele afectate, ale statelor greu incercate.

Cu alte cuvinte, intr-un fel sau altul, zona euro ar trebui sa se destrame, concluzioneaza Martin Wolf.

In plus, chiar daca membrii zonei euro "ar restrange si mai mult randurile", statele incluse in Uniunea Europeana, precum Marea Britanie, Polonia, Ungaria si Suedia, care si-au pastrat propriile monede nationale, vor aduce o presiune suplimentara pe cursul valutar.

Euro s-ar putea sa supravietuiasca, dar Uniunea Europeana, nu, puncteaza analiza efectuata de publicatia amintita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#destramare zona euro, #criza zona euro, #disparitie zona euro, #curs valutar euro , #Europa