Vezi care este CEL MAI TARE JUDECATOR din Europa

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 16:57
1508 citiri
Vezi care este CEL MAI TARE JUDECATOR din Europa

Cel mai puternic judecator din Europa este britanic, nu a lucrat niciodata pe un post de top din bransa si este unul dintre cei mai devotati sustinatori ai drepturilor omului.

Un avocat britanic, care nu a fost niciodata ocupantul unei functii de judecator senior, in Regatul Marii Britanii, a fost numit in fruntea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Sir Nicolas Bratza preia conducerea Curtii de la Strasbourg intr-o perioada dificila pentru aceasta, din cauza disputelor pe care le are cu David Cameron si cu reprezentantii Coalitiei. Acestia continua sa solicite dreptul de vot pentru detinuti.

Chiar si judecatorii liberali din Anglia au criticat propunerea si au acuzat membrii Curtii ca intervin in democratia britanica.

Sir Nicolas are 66 de ani si a fost pus in functie dupa ce a castigat cursa in fata celor 47 de judecatori contracandidati, desemnati de propriile tari sa ii reprezinte la Strasbourg.

Recenta promovarea a lui Sir Nicolas ii confera un rol de lider in randul judecatorilor care pledeaza pentru drepturile omului, percepute ca instanta suprema reala.

El a servit ca judecator la Strasbourg din 1998 si a luat parte la mai multe cazuri care i-au enervat pe politicieni brianici si au reusit sa atraga oprobiul public, in ceea ce priveste aplicarea si respectarea drepturilor omului.

Unul dintre cele mai cunoscute astfel de cazuri se refera la situatia din 2005, cand instanta a stabilit ca ucigasul John Hirst a fost pe nedrept lipsit de optiunea sa de alegator, cat timp a fost retinut in inchisoare, aminteste dailymail.com.

Instanta sustine acum ca guvernul actioneaza impotriva vointei exprimate de parlmanetari si ca afecteaza o perioada intinsa pe mai multe sute de ani, in care dreptul de vot a fost retras detinutilor.

Sir Nicolas se numara printre cei mai entuziasti aparatori ai drepturilor omului, dar cu toate acestea, nu a castigat nicio numire de conducere in sistemul judiciar britanic.

A mers la Strasbourg, in calitate de functionar in instanta, in 1993, acelasi an in care a fost numit recorder, judecator cu jumatate de norma.

„Ramane un aspect semnificativ faptul ca un judecator atat de dedicat principiilor de drept comun trebuie sa conduca instantata de la Strasbourg, intrucat decizii deosebit de importante se vor lua pe viitor”, a precizat James Welch, directorul Lyberty, o asociatie care pledeaza pentru libertatile civile si organizeaza campanii pentru sustinerea drepturilor omului.

Acesta a mai adaugat ca, fara indoiala, numirea lui Sir Nicolas va incuraja, de asemenea, o mai buna intelegere a contributiei  in curs de desfasurare pe care o inregistreaza Marea Britanie in domeniul drepturilor omului.

Cu toate acestea entuziasmul pentru numirea sa nu a fost impartasit de eurosceptici. Douglas Carswell, membru al Parlamentului, a precizat ca „instituirea lui Sir Nicolas nu face nimic pentru a legitima drepturile omului in ochii publicului britanic”.

„Atitudinea judecatorilor la Strasbourg nu s-a schimbat”, a adaugat el, care mai sustine ca acestia „se comporta ca si cum au dreptul sa faca legi aplicate tuturor, desi niciunul dintre judecatori nu a fost ales de noi”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avocat britanic, #judecator europa, #sir nicolas bratza, #judecator, #avocat , #Europa