Wall Street Journal: Datele economice indica o Europa in doua viteze

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:25
1089 citiri
Wall Street Journal: Datele economice indica o Europa in doua viteze

Industria prelucratoare din Germania a crescut in ianuarie pentru prima oara in ultimele sapte luni, incetinind declinul la nivelul zonei euro, astfel ca regiunea ar putea evita o contractie economica severa in primul trimestru, dar riscul restrangerii creditarii ameninta redresarea.

Riscul de limitare a finantarilor este evidentiat de un sondaj efectuat de Banca Centrala Europeana (BCE) care sugereaza ca bancile vor inaspri in curand conditiile de creditare, din cauza impactului crizei datoriilor suverane, relateaza Wall Street Journal (WSJ).

Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor de companii din industria prelucratoare, calculat de Markit Economics, a crescut de la 46,9 puncte in decembrie la 48,8 puncte in ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Indicele se afla totusi sub pragul de 50 de puncte, ceea ce arata ca activitatile au scazut fata de luna precedenta.

Imbunatatirea industriei dovedeste ca economia din zona euro s-a stabilizat

"Industria prelucratoare din zona euro a inceput 2012 surprinzator de bine, sugerand ca regiunea ar putea evita sa revina in recesiune", a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit.

Imbunatatirea modesta a acestui indice este cel mai recent semnal ca economia din zona euro s-a stabilizat in ianuarie, dupa o contractie estimata de analisti pentru ultimul trimestru de anul trecut.

Stabilizarea sugereaza ca BCE nu va reduce din nou dobanda de politica monetara saptamana viitoare, in special avand in vedere inflatia ridicata din ianuarie, de 2,7%, cu mult peste tinta bancii centrale, de pana la 2%.

BCE a redus dobanda cheie in noiembrie si decembrie, rata revenind astfel la minimul record de 1%

Sondajul BCE in randul bancilor sugereaza pe de alta parte ca in acest an ar putea avea loc o inrautatire a conditiilor economice pentru companii si consumatori, in conditiile in care bancile restrang creditarea de teama crizei datoriilor, dar si din cauza reglementarilor mai stricte.

Bancile din cele 17 tari ale uniunii monetare anticipeaza ca vor inaspri conditiile de acordare a creditelor, in primul trimestru, dupa ce au luat deja astfel de masuri in ultimele trei luni ale anului trecut.

Avertismentele bancilor vin dupa ce BCE le-a acordat in decembrie imprumuturi pe trei ani de aproape 500 de miliarde de euro.

BCE va pune si in februarie la dispozitia bancilor aceasta facilitate de finantare nelimitata

Sondajul BCE indica faptul ca finantarea de la banca centrala nu va duce la cresterea creditelor de consum si corporatiste, a declarat Ben May, analist la compania de consultanta Capital Economics.

Acest fapt sugereaza ca redresarea va fi de scurta durata, zona euro se afla inca intr-o situatie precara, fiind improbabil sa evite reintrarea in recesiune in acest an, considera May.

Mai mult decat atat, revenirea industriei prelucratoare mascheaza diferentele mari dintre tari.

In timp ce un numar mic de state, precum Germania si Austria, dau semne de revenire, altele continua sa aiba perspective negative, in special cele din centrul crizei datoriilor.

In Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatile industriale au crescut pentru prima oara din septembrie, indicele Markit atingand 51 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni.

Activitatile au scazut insa din nou in Franta, Italia, Spania, Grecia si Irlanda.

#Europa doua viteze, #BCE dobanda cheie, #stabilizare economie zona euro , #Europa