Washingtonul avertizeaza Moscova: Opriti-va, rachetele voastre destabilizeaza Europa!

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 11:54
16270 citiri
Washingtonul avertizeaza Moscova: Opriti-va, rachetele voastre destabilizeaza Europa!
Foto: Strategic Culture Foundation

Pozitionarea sistemelor defensive de rachete S-400 in enclava Kaliningrad de catre Rusia este perceputa ca o adevarata amenintare la adresa Europei de catre Washington.

Intr-un raspuns la comentariile facute de seful comisiei de aparare din Duma de la Moscova, oficialii din Departamentul american de Stat au aratat ca masurile luate de Rusia nu au nicio justificare reala, relateaza CNBC.

"Rusia a amenintat de mai multe ori in ultimii 10 ani ca va instala rachete Iskander in Kaliningrad, ca raspuns la diverse evenimente din Europa, desi niciunul dintre acestea nu justifica actiuni de natura militara", a comentat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington, John Kirby.

"Cerem Rusiei sa se abtina de la comentarii sau actiuni care nu sunt corespund telului de a promova securitatea si stabilitatea in regiune", a mai spus acesta.

Ca raspuns la ceea ce considera o extindere a NATO catre zona de est a Europei, Moscova a anunta ca va instala sisteme defensive S-400 si focoase nucleare pe rachetele Iskander in enclave pozitionata la granita cu Polonia si Lituania.

Amplasarea de rachete Iskander in Kaliningrad a fost efectuata de mai multe ori in ultimii ani, dar, pana acum, Kremlinul a sustinut ca aceste miscari fac parte din exercitiile de rutina ale fortelor sale militare.

"Ca masura de raspuns la amenintarile cu care ne confruntam, va trebui sa sporim fortele. Aceasta presupune amplasarea bateriilor de rachete S-400 si Iskander in Kaliningrad", a declarat parlamentarul rus Viktor Ozerov, citat de agentia RIA.

Ministerul Apararii de la Moscova nu a comentat pana acum afirmatiile alesului din Duma de Stat, dar presedintele Vladimir Putin a confirmat existenta unor masuri impotriva sistemelor defensive NATO din Europa de Est.

"De ce reactionam atat de emotional la expansiunea NATO? Suntem ingrijorati de modul in care se iau deciziile in Alianta Nord Atlantica. Prin urmare, suntem nevoiti sa luam contramasuri care presupun sa tintim cu rachetele noastre diverse obiective militare pe care le percepem ca pe o amenintare", a comentat Putin intr-un documentar difuzat de o televiziune din Rusia.

Dupa ce americanii au decis sa il aleaga pe Donald Trump ca viitor presedinte al Statelor Unite, mai multi analisti au prognozat ca Rusia va misca mult mai agresiv in estul Europei, bazandu-se pe afirmatia candidatului republican ca isi doreste o relatie mai stransa cu Kremlinul.

Printre instalatiile militare care ii alarmeaza cel mai mult pe rusi se numara si scutul antiracheta din Europa de Est, acesta avand deja o baza activa la Deveselu, in Romania, si o alta ce ar urma sa devina operationala in 2018, in Polonia.

#rachete nucleare Rusia, #baza rachete Kaliningrad, #contramasuri Rusia NATO, #securitate Europa , #Europa