Zece motive pentru care europenii pot fi fericiti

Joi, 25 Martie 2010, ora 13:41
1153 citiri
Zece motive pentru care europenii pot fi fericiti

De cand a inceput criza din Grecia, au existat multe estimari pesimiste privind viitorul Uniunii Europene si al zonei euro, care au distras atentia de la multele vesti bune legate de economia europeana.

Insa exista si mai multe motive pentru care europenii ar trebui sa fie fericiti, cel putin din punct de vedere economic, potrivit analistilor de la Financial Times:

1. Deprecierea monedei unice europene

In primul rand, euro s-a depreciat in ritm rapid fata de dolar, din cauza datoriilor din Grecia, dand, astfel, un imbold companiilor de export din Europa, in special celor din Germania si Olanda. In plus, scaderea euro fata de moneda chineza, renminbi, si alte monede asiatice raportate la dolar, a avut un efect pozitiv, ajutand, indirect, campania Congresului Statelor Unite de a forta aprecierea renminbi-ului.

2. Criza a dus la uniune

In sfarsit, dupa zece ani de asteptari, zona euro a avut o criza, iar acest lucru era exact ceea ce avea nevoie Europa. Astfel, liderii guvernamentali au inceput sa colaboreze mai mult decat o facusera pana in prezent, demonstrand ca europenii sunt mult mai uniti cand au probleme.

3. Germania conduce Europa

Desi alte tari nu sunt de acord, Germania este, practic, la conducerea Europei, lucru care scade riscul izbucnirii unor alte crize gen Grecia. Cu toate acestea, Berlinul trebuie sa fie atent la politica sa si felul in care pune problema.

4. Economiile emergente isi revin rapid

Economiile emergente, care sunt mari cumparatori de bunuri, se redreseaza mai rapid decat estimarile. Acest lucru este o veste buna pentru producatorii din Europa. In timp, Asia si alte regiuni in curs de dezvoltare vor avea o cerere interna din ce in ce mai mare. Astfel, companiile exportatoare din Europa vor putea vinde orice, de la melci la excavatoare.

5. BCE nu va majora rata dobanzii de politica monetara

Este putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa creasca, in viitorul apropiat, rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna ca va exista creditare relativ ieftina.

6. Cheltuielile guvernamentale scad

Problemele din Grecia au adus aminte tuturor de faptul ca guvernele cheltuie mult prea mult. Astfel, in intreaga Europa, au scazut atat salariile, cat si cheltuielile guvernamentale, o veste buna pentru sectorul privat.

7. Consumul creste in Germania

In ultimul timp, consumul de pe piata interna din Germania, care este un fel de China a Europei, cu mari surplusuri comerciale si de cont curent, a inceput sa creasca. Astfel, se intrevede o economie mai echilibrata pe batranul continent.

8. Certurile dintre Franta si Germania se raresc

Franta este multumita de faptul ca guvernul german a indicat ca ar putea pune umarul la sprijinul financiar al Greciei, in timp ce Germania este bucuroasa de faptul ca Franta sustine reformele bugetare pe care le-a propus. Pana la urma, aceasta colaborare s-ar putea dovedi sa fie doar o iluzie, dar, pentru moment, toata lumea beneficiaza de pe urma colaborarii celor mai mai puternice tari europene.

9. Cercetarea si educatia sunt in prim plan

Diferentele economice din ce in ce mai accentuate intre Europa si Asia au inceput sa trezeasca constiinta publica de pe batranul continent. Acum, liderii europeni au constientizat ca este nevoie de o strategie mai buna in domenii precum cercetarea si dezvoltarea si educatia, pentru a da un imbold cresterii economice.

Prin urmare, companiile europene din domeniul stiintei, tehnologiei si ingineriei se pot astepta la politici fiscale favorabile lor in urmatorii ani.

10. Germania ar putea detine presedintia BCE

Potrivit analistilor, Alex Weber, actualul sef al Bundesbank (banca centrala germana), are toate sanse sa devina noul presedintele al Bancii Centrale Europe. Astfel, va fi sigur faptul ca Germania nu va iesi din uniunea monetara timp de cel putin opt ani, cat dureaza mandatul, iar investitorii si consumatorii europeni vor beneficia de disciplina si predictibilitatea de care a dat dovada Weber pana in prezent.

 

#criza, # europa, # datorii, # depreciere euro, # economii, # consum, # cheltuieli , #Europa