Zeci de mii de oameni manifesteaza la Bruxelles impotriva politicilor de austeritate in Europa

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 14:27
1257 citiri
Zeci de mii de oameni manifesteaza la Bruxelles impotriva politicilor de austeritate in Europa
Sursa foto: The Guardian

Zeci de mii de manifestanti defileaza vineri la Bruxelles, pentru a denunta politicile de austeritate din Europa, actiune ce are loc la apelul Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES), relateaza AFP.

Manifestantii, veniti din toata Europa, cu o multime imensa de steaguri rosii, s-au strans nu departe de cladirile in care se afla institutiile europene.

''Mesajul nostru este simplu, dar este un mesaj pe care responsabilii europeni nu vor sa-l auda. Mesajul nostru este ca politicile lor de raspuns la criza financiara nu sunt suficiente si, in realitate, au agravat criza economica si sociala. Mesajul nostru este ca politicile de austeritate nu functioneaza'', a explicat secretarul general al CES, Bernadette Segol.

Obiectivul actiunii sindicale este de ''a oferi o noua cale Europei, fara austeritate, dar cu investitii puternice, pentru o crestere durabila si locuri de munca de calitate'', a declarat la randul sau Emanuela Bonacina, purtatoare de cuvant a CES, care doreste sa faca apel la cetateni sa-i voteze ''pe candidatii care vor schimba modul cum este condusa Uniunea Europeana''.

Peste 26 milioane de europeni nu au un loc de munca

Potrivit sindicatelor europene, peste 26 milioane de europeni nu au un loc de munca, numarul somerilor fiind mai mare cu 10 milioane decat in 2008, si in 18 din cele 28 de state membre ale UE salariile reale au scazut.

''Situatia tinerilor este si mai rea: 7,5 milioane de tineri europeni nu lucreaza, nu studiaza sau nu urmeaza o pregatire. Sunt numerosi cei cu studii superioare si cei mai intreprinzatori care pur si simplu isi parasesc tara de origine pentru a-si cauta de lucru in alta parte'', a subliniat Bernadette Segol, evocand riscul unei ''generatii pierdute''.

Mai multi lideri sindicali europeni vor lua cuvantul la incheierea manifestatiei.

#europa proteste, #austeritate proteste , #Europa