Zona euro mai are de trait cel mult zece zile

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 10:52
1648 citiri
Zona euro mai are de trait cel mult zece zile
Sursa foto: homeinsuringthailand.com

Wolfgang Munchau, un analist economic citat de Financial Times, anticipeaza ca zona euro mai are cel mult 10 zile si ca se va destrama, dupa aceasta perioada.

Analistul sustine ca exista trei modalitati prin care colapsul uniunii monetare poate fi evitat, dar ca masurile trebuie adoptate de urgenta.

Saptamana trecuta, criza a ajuns la un nou nivel periculos, scrie Financial Times, care explica ca licitatia de obligatiuni organizata de Germania a fost un esec si ratele dobanzilor pe termen scurt au crescut, intr-un ritm alarmant.

In opinia sa, prima masura ar fi ca Banca Centrala Europeana sa accepte fie o garantie nelimitata a spreadului maxim de obligatiuni, fie sa asiste Fondul European pentru Stabilitate Financiara. Ambele variante ar duce la evitarea falimentului iminent.

A doua masura se refera la stabilirea clara a unui calendar pentru obligatiunile din zona euro. Comisia Europeana identifica aceasta masura drept "o legatura de stabilitate".

Nu in ultimul rand, a treia masura este fondarea unei uniuni fiscale. Aceasta ar implica o pierdere partiala a suveranitatii nationale si crearea unui cadru institutional credibil sa se ocupe de politica fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #prabusire zona euro, #colaps zona euro, #destramare zona euro , #Europa