Premierul finlandez: Spania poate rasufla usurata! Planul de ajutor va fi adoptat

Joi, 19 Iulie 2012, ora 12:58
1340 citiri
Premierul finlandez: Spania poate rasufla usurata! Planul de ajutor va fi adoptat

Premierul finlandez, Jyrki Katainen, a dat asigurari ca deputatii vor adopta vineri proiectul de lege referitor la acordul privind garantiile si planul european de salvare a bancilor spaniole.

"Sunt sigur ca va fi adoptat in Parlament", a declarat Katainen pentru AFP, care l-a intrebat despre sansele acestui proiect de lege.

Helsinki a anuntat marti ca a ajuns la un acord cu Madridul privind garantiile in schimbul participarii Finlandei la planul european de salvare a bancilor spaniole.

Garantiile trebuie varsate in lichiditati in contul de garantii al Finlandei, pe masura ce imprumuturile vor fi acordate Spaniei. Helsinki n-a cerut deci parti din bancile spaniole viabile in schimbul ajutorului sau, asa cum anuntase in iunie.

Varsamintele de lichiditati sunt "cea mai buna maniera de a organiza colateralul de aceasta data", a indicat premierul pentru AFP, adaugand: "Aceasta este probabil mai clar decat alte tipuri de colateral si este si mai sigur pentru noi".

In caz de incapacitate de plata a bancilor spaniole, Finlanda nu va percepe garantiile decat atunci cand imprumuturile Fondului european de stabilitate financiara vor ajunge la scadenta, respectiv in 12 ani sau 12 ani si jumatate, a precizat Katainen.

Garantiile acopera 40% din participarea Finlandei la planul european de salvare pentru bancile spaniole, respectiv 769,9 milioane de euro. Suma totala a participarii Finlandei la planul de salvare se ridica la 1,9 miliarde de euro.

"Trebuie sa rezolvam foarte rapid aceasta problema" a crizei datoriei din zona euro si, fata de aceasta criza, "toti europenii sunt in aceeasi barca", a afirmat Katainen, adaugand in concluzie: "Intrevad o incetare a crizei, dar nu stiu cand".

#Finlanda ajutor Spania, #Finlanda plan ajutor Spania, #Finlanda plan salvare banci , #Finlanda