271 de opere atribuite lui Picasso, descoperite in Franta

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 00:24
1708 citiri
271 de opere atribuite lui Picasso, descoperite in Franta

Un numar de 271 de opere atribuite pictorului Pablo Picasso, realizate in perioada 1900-1932, printre care se regasesc tablouri, desene si schite total necunoscute expertilor in arta, au fost descoperite recent in Franta, pe Coasta de Azur, informeaza Mediafax. 

Tablouri, carnete de schite si desene, cu o valoare estimata la peste 60 de milioane de euro, au fost prezentate autoritatilor franceze de un cuplu de septuageneri de pe Coasta de Azur, care doreau sa obtina certificatele de autenticitate din partea lui Claude Picasso, fiul si, totodata, unul dintre mostenitorii celebrului pictor spaniol.

Printre aceste opere inedite se numara noua colaje cubiste, a caror valoare a fost estimata la 40 de milioane de euro, o acuarela din perioada albastra a pictorului, guase, litografii si portrete ale primei sale sotii Olga, informeaza cotidianul francez Liberation.

Pierre Le Guennec, in varsta de 71 de ani, care i-a scris lui Claude Picasso de mai multe ori, incepand din ianuarie 2010, intalnindu-se in cele din urma cu acesta la Paris, in luna septembrie, a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso in ultimii trei ani de viata ai artistului, decedat in 1973.

El a instalat sisteme de alarma in mai multe resedinte ale pictorului, in special in vila California din Cannes, unde au fost depozitate multe dintre caietele cu desene si schite ale artistului.

Mostenitorii si expertii in arta insarcinati cu autentificarea lucrarilor au decis sa depuna plangere in justitie pentru furt si ascunderea unor opere de arta, pe 23 septembrie.

Operele au fost confiscate, pe 5 octombrie, de reprezentantii Oficiului central de lupta contra traficului cu bunuri culturale (OCBC), de la domiciliul cuplului de septuagenari, din localitatea Mouans-Sartoux de pe Coasta de Azur. Confiscarea acestor opere de arta a fost confirmata de surse din politia franceza.

Electricianul pensionar a fost arestat, potrivit cotidianului francez Liberation.

Pensionarul sustine ca este nevinovat si afirma ca operele de arta i-au fost oferite fie de maestrul spaniol, fie de sotia acestuia.

Claude Picasso a exclus insa posibilitatea ca tatal sau sa fi donat o cantitate atat de mare de desene: "El nu a facut niciodata acest lucru, iar aceasta ipoteza nu e plauzibila. (Acele desene, n.r.) alcatuiau o parte din viata sa". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pablo picasso, #tablouri, #arta , #Franta