Afacerea Mistral, faza dezmembrarii. Rusii iau echipamentele de comunicatii

Luni, 27 Iulie 2015, ora 10:07
8042 citiri
Afacerea Mistral, faza dezmembrarii. Rusii iau echipamentele de comunicatii
Foto: Wikimedia

Rusii au spus adio navelor de lupta Mistral pe care le comandasera in Franta, dar nu vor sa renunte la toate avantajele pe care acestea le aduceau.

O sursa din domeniul industriei de Aparare din Rusia a afirmat ca marina militara va trimite o echipa de specialisti pentru a recupera echipamentele de comunicatii de pe cele doua port-elicoptere.

"Formam un grup de specialisti care sa demonteze si sa aduca in Rusia echipamentele de control si comunicatii de pe nave. Sunt universale si pot fi folosite si pe navele construite de noi", a declarat oficialul pentru agentia TASS.

Afacere blocata

Comanda pentru transportoarele de elicoptere a fost data in vara anului 2011. In baza contractului de 1,12 miliarde euro, Rusia trebuia sa receptioneze prima nava Mistral in toamna anului trecut.

Impunerea sanctiunilor internationale a anulat insa afacerea dintre Ministerul Apararii din Rusia si constructorul de nave francez, in acest moment rusii solicitand despagubiri pentru incalcarea clauzelor contractuale.

Negocierile privind suma acceptata ca despagubiri au intrat in impas inca din primavara acestui an, existand totusi speranta ca cele doua parti vor ajunge la o intelegere semnata in urmatoarele luni.

Eventuala dezmembrare a navelor pe diverse componente care pot fi adaptate navelor produse de industria de Aparare din Rusia ar putea reduce si suma solicitata ca despagubiri de Moscova.

Tipul de nave transportoare Mistral pot gazdui la bord 16 elicoptere, dintre care 6 pe punte, iar in cala navei pot fi garate 40 de tancuri sau 70 de vehicule blindate de dimensiuni mai mici.

Navele ating o viteza de deplasare de 18 noduri si au o autonomie de 20.000 de mile marine.

In aprilie, oficiali din cadrul Ministerului Apararii au declarat ca Rusia va construi propriile transportoare de elicoptere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contract Mistral, #afacere Mistral Rusia Franta, #despagubiri contract Mistral, #nave lupta Mistral , #Franta