Analisti Deutsche Bank: Nu Franta ar trebui sa ne ingrijoreze, ci Italia!

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 11:45
7050 citiri
Analisti Deutsche Bank: Nu Franta ar trebui sa ne ingrijoreze, ci Italia!
Foto: La Pietra Dialogues

Pentru bancherii celei mai importante institutii de credit din Germania, Deutsche Bank, nu Franta se anunta a fi calul troian care ar putea dezintegra fortareata zonei euro, ci Italia.

Intr-o nota trimisa investitorilor, la doar o zi dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din Hexagon, analistii Mark de Muizon si Mark Wall dau ca sigura o victorie a lui Emmanuel Macron in runda secunda, mizand pe faptul ca sondajele de opinie care i-au vizat pe candidatul de centru si adversara sa de extrema-dreapta, Marine Le Pen, si-au dovedit valabilitatea pana acum, relateaza Business Insider.

Cum scorurile de 23,8% si 21,5% inregistrate de cei doi candidati sunt aproape identice cu estimarile sondajelor de opinie, de Muizon si Walls nu cred ca investitorii ar trebui sa mai tremure la ideea unui "Frexit", aceleasi sondaje anuntand o victorie cu 60% a lui Macron in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

"Tinand cont de cat de apropiate au fost rezultatele din primul tur de scrutin de cele prognozate in cadrul sondajelor de opinie pre-electorale, ca si de faptul ca Le Pen a pierdut in fata lui Macron in mai toate sondajele din campanie, piata ar trebui sa se simta relativ calma in fata riscului rezidual prezentat de al doilea tur al alegerilor, din 7 mai", au explicat cei doi.

Insa, in opinia lor, piata ar trebui sa priveasca cu mai multa atentie dincolo de Franta, in contextul in care Europa are de traversat o perioada in care socurile politice pot veni in lant.

"Calendarul politic din Europa este in continuare incarcat: alegeri anticipate in luna iunie in marea Britanie, alegeri in Germania, in luna septembrie si alegeri generale in Italia, pana cel tarziu in aprilie 2018 (cel mai probabil in februarie, desi nici sfarsitul anului nu este o variant de ignorat).

In opinia noastra, tara care prezinta cel mai mare risc de piata in fata socului populist este Italia, dar cum alegerile de acolo vin la finalul acestei secvente si la mai mult de 6 luni in viitor este posibil ca investitorii sa nu se fi concentrat inca asupra acestui subiect", comenteaza cei doi analisti Deutsche Bank.

Formatiunea politica italiana Miscarea 5 Stele a prins din ce in ce mai mult teren in ultimii doi ani, iar respingerea reformei Constitutionale in cadrul referendumului din luna decembrie a fost privita de toti analisti ca o crestere a influentei populistilor, ceea ce inseamna ca episodul alegerilor generale din peninsula s-ar putea transforma in urmatorul soc politic din zona euro.

#socuri politice zona euro, #alegeri generale Italia, #alegeri franta, #riscuri politice UE , #Franta