Sauditii cumpara de 10 mld. de euro din Franta. Cosul contine nave de razboi si sateliti

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 10:43
3926 citiri
Sauditii cumpara de 10 mld. de euro din Franta. Cosul contine nave de razboi si sateliti
Foto: Wikimedia

Vizita premierului francez Manuel Valls la Riad se anunta fructuoasa pentru economia din Hexagon, seful guvernului de la Paris reusind sa incheie contracte cu partenerii sauditi inca din prima zi a deplasarii.

"Franta - Arabia Saudita: 10 miliarde de euro in contracte", a postat pe Twitter prim-ministrul francez dupa prima runda de intalniri cu partenerii de la Riad, anunta ziarul Hurriyet Daily News.

Cos de cumparaturi cu arme

Afacerile perfectate de cele doua parti includ contracte ferme si scrisori de intentie schimbate intre oficialii francezi si sauditi, dand semnalul unor legaturi economico-politice tot mai puternice intre Paris si Riad.

Printre contractele asupra carora s-a pus pecetea oficiala a celor doua guverne se numara si o comanda ferma pentru 30 de nave de patrulare destinate fortelor navale saudite.

Acordurile dintre cele doua tari vizeaza si domenii cum sunt energia, sanatatea, infrastructura, alimentatia publica si ingineria aerospatiala (sateliti).

Franta a exprimat un interes deosebit in ultimele luni pentru cel mai mare stat exportator de petrol din lume, aceasta fiind a treia vizita in Arabia Saudita, din acest an, a unui inalt demnitar de la Paris.

Strangerea legaturilor cu regatul din Orientul Mijlociu este criticata aspru de reprezentantii partidelor de dreapta din Franta, prin prisma scandalurilor privind nerespectarea libertatilor civile in Arabia Saudita.

Noi aliati

Chiar si asa, Parisul nu da inapoi de la incheierea unor aliante strategice cu puterea de la Riad.

In acelasi timp, sauditii sunt nevoiti sa isi caute noi aliati in lumea occidentala dupa ce partenerii traditionali de la Washington dau semne ca nu vor sa se mai implice prea mult in situatiile tensionate din Orientul Mijlociu.

Riadul este nevoit sa isi regandeasca politica de aliante strategice in fata unei influente din ce in ce mai mari in regiune a Iranului, liderii siiti de la Teheran beneficiind si de suportul rusesc in chestiunea conflictului din Siria si a sustenerii aratate pentru dictatorul Bashar al-Assad.

Manuel Valls a ajuns la Riad pentru a participa la deschiderea lucrarilor unui forum economic dedicat legaturilor existente intre Franta si lumea araba.

Premierul francez efectueaza un tur regional in Orientul Mijlociu, fiind insotit de ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian si ministrul de Externe Laurent Fabius. Inainte de Arabia Saudita, cei trei au bifat vizite in Iordania si Egipt.

France-Arabie Saoudite: 10 milliards d'euros de contrats! Le Gouvernement mobilise pour nos entreprises et l'emploi. MV

Posted by Manuel Valls on Tuesday, October 13, 2015

#contracte Franta Arabia Saudita, #vanzare armament Franta, #aliante Arabia Saudita, #criza Orientul Mijlociu , #Franta