Ce ascunde Macron? Cinci curiozitati despre noul presedinte al Frantei

Luni, 08 Mai 2017, ora 14:51
10025 citiri
Ce ascunde Macron? Cinci curiozitati despre noul presedinte al Frantei
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Runda finala a votului din Hexagon l-a dat drept castigator pe Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, candidatul de centru castigand detasat in fata rivalei Marine Le Pen.

In spatele povestii unei campanii de succes derulate de fostul ministru al Economiei se ascund cateva curiozitati si cancanuri pe care presa din lumea intreaga, dar si analistii politici nu se sfiesc sa le puna in discutie, remarca revista Market Watch.

1. Oglinda cuplului de la Casa Alba

Desi barfele privind diferenta de varsta (24 de ani) inregistrata in noul cuplu prezidential din Franta au umplut pagini intregi de ziare si au impanzit Facebook-ul, abia reporterii Bloomberg au descoperit ca Emmanuel Macron si sotia sa Brigitte sunt fix imaginea in oglinda a locatarilor de la Casa Alba: Donald si Melania Trump.

In cazul familiei Trump insa, avantajul tineretii ii revine primei doamne a Americii.

2. Intre banci si minister

Cariera lui Emmanuel Macron a inceput in ministerul Economiei, dar a cuprins si o perioada de 4 ani (2008-2012) petrecuta in birourile pariziene ale Bancii Rotschild, dupa care tanarul presedinte s-a reintors in administratia centrala a Frantei.

Episodul bancar din viata a profesionala a facut-o pe Marine Le Pen sa il numeasca "omul Marii Finante", iar replica noului presedinte a fost una taioasa si la obiect. "Acolo am invatat o meserie. Fiecare politician ar trebui sa stie una".

3. Cel mai tanar presedinte

La fel ca si mariajul sau cu Brigitte, Macron a atras atentia presei prin faptul ca va si cel mai tanar presedinte al Frantei ales pana acum: 39 de ani.

Cu toate acestea, Hexagonul a avut si lideri mai tineri decat noul presedinte. Regele Louis al XIII-lea a urcat pe tronul Frantei la varsta copilariei, iar Napoleon s-a incoronat Imparat la 35 de ani.

4. Lipsit de experienta

In ciuda posturilor detinute in interiorul guvernului de la Paris, alegerile prezidentiale din acest an sunt primul test electoral pentru Emmanuel Macron, in trecut acesta fiind numit in functie din postura de technocrat si nu din pozitia de ales in Parlament.

Este o alta asemanare cu omologul sau din SUA, Donald Trump, iar analistii se intreaba deja daca lipsa de experienta politica a noului presedinte francez nu va fi cauza unor decizii luate in pripa.

5. Fara sustinere

Pentru a isi asigura simpatia publicului, Macron a infiintat anul trecut miscarea politica "En Marche!", dar partidul aflat in spatele sau nu este reprezentat in Legislativul francez.

Din acest punct de vedere, sansele ca tanarul presedinte sa conduca o reforma profunda in Franta par extrem de reduse, considera Michael Hewson, analist sef la CMC Markets UK.

"Nu va reusi sa puna in practica ce a promis in manifestul electoral, deoarece nu are niciun fel de instrument sau parghie pentru a influenta Parlamentul francez si, cel mai probabil, nici nu va avea", sustine analistul britanic.

"Aceasta lipsa de sprijin il va transforma, probabil, intr-un presedinte neconvingator, capabil doar de schimbari marunte in evolutia tarii", mai spune Hewson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte Franta, #alegeri prezidentiale Franta, #Emmanuel Macron , #Franta