Companiile franceze cer statului "sa-si vada de treaba" si sa nu mai puna piedici businessului

Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:30
1423 citiri
Companiile franceze cer statului "sa-si vada de treaba" si sa nu mai puna piedici businessului

Lideri influenti din mediul de afaceri francez i-au transmis presedintelui Francois Hollande sa faca ordine in zona finantelor publice prin reducerea cheltuielilor statului, sa nu mai "suprataxeze" companiile si sa adopte o politica economica mai previzibila.

Intr-o intalnire cu ministrul Finantelor, Pierre Moscovici, oamenii de afaceri francezi au acuzat guvernul ca impune taxe prea mari asupra companiilor si ca politicile economice merg "in zig-zag", transmite Bloomberg.

Moscovici a calificat atacul drept "neelegant" si "facil".

Liderii businessului francez i-au transmis lui Hollande ca trebuie sa renunte la schimbarile constante de reglementare si sa se concentreze pe reducerea cheltuielilor statului inainte de aparitia constrangerilor presupuse de urmatoarele alegeri.

"In Franta, problema reala este statul. Statul trebuie sa reduca cheltuielile publice si sa aduca afacerile in centrul preocuparilor francezilor. Ar trebui sa-si vada de treaba, nu sa ne spuna noua ce sa facem", a declarat directorul general al grupului petrolier Total, Christophe de Margerie.

Remarcile sefului Total, a treia mare companie petroliera din Europa, reflecta frustrarile mediului de afaceri francez, care trebuie sa faca fata celui de-al treilea an consecutiv de stagnare economica sau recesiune.

Hollande, sustinut de partidul Socialist, incearca sa gaseasca un echilibru intre necesitatile mediului de afaceri si masurile cerute de majoritatea parlamentara de stanga, care doreste incetinirea ritmului de reducere a deficitului bugetar pentru protejarea populatiei, in contextul unui somaj record.

Majorarile de taxe din ultimii trei ani au avut un impact de 70 de miliarde de euro

Guvernul francez a introdus in ultimii trei ani majorari de taxe cu un impact cumulat de aproximativ 70 miliarde euro, in timp ce cheltuielile de consum au stagnat, iar investitiile s-au prabusit.

Zeci de ani de masuri care au redus, treptat, numarul orelor de lucru si au limitat concedierile, marjele de profit ale companiilor au fost puternic erodate si au scazut anul trecut la cel mai redus nivel din 1985.

Profitul companiilor nefinanciare din Franta reprezinta mai putin de 15% din Produsul Intern Brut, fata de aproximativ 25% in Germania, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Dupa putin peste un an de la investire, popularitatea lui Hollande s-a prabusit la minime record, cu 11 luni inaintea alegerilor pentru Parlamentul European (25 mai 2014). Liderii din mediul de afaceri considera ca guvernul ar trebui sa implementeze masuri care sa incurajeze sectorul privat inaintea campaniei electorale, care va descuraja decizii potential nepopulare.

Cheltuielile statului francez reprezinta 57% din PIB, a doua cea mai mare rata din randul statelor OCDE, dupa Danemarca.

"Statul a devenit prea mare. Suntem pregatiti sa acceptam cu nu mai avem posibilitatea sa cumparam urmatoarele alegeri cu noi cheltuieli sociale?", a comentat si Augustin de Romanet, directorul general al companiei Aeroports de Paris, care opereaza aeroporturile din zona capitalei.

Pe langa opozitia Partidului Socialist, Hollande se confrunta si cu nemultumirea ministrilor din subordine in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar.

Saptamana trecuta, presedintele a fost nevoit sa o concedieze pe Delphine Batho, ministrul energiei, care a criticat planurile privind reducerea cheltuielilor publice si a descris drept "prost" proiectul de buget pentru 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii Franta, #criza economica Franta, #taxe Franta , #Franta