Consumatorii europeni sunt nemultumiti de serviciile bancare si furnizorii de energie

Luni, 02 Februarie 2009, ora 17:32
2515 citiri
Consumatorii europeni sunt nemultumiti de serviciile bancare si furnizorii de energie

Consumatorii europeni sunt nemultumiti de serviciile bancare, furnizorii de energie si de transportul in comun si nu se simt bine aparati de puterile publice, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana, relateaza AFP.

"Sunt foarte ingrijorata de rezultatul prost din trei sectoare de servicii esentiale in viata cetatenilor", a comentat comisarul pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, prezentand acest raport bazat pe date stranse in 2008. Insa, Comisia nu poate face altceva decat sa "insiste pe langa state asupra pertinentei acestor plangeri", a recunoscut ea.

Un consumator din doi "nu se simte protejat corespunzator de dispozitiile in vigoare in UE", subliniaza raportul. Cea mai mare nemultumire se inregistreaza in Franta, cu 60% pareri negative, in crestere cu 20% fata de 2006.

Consumatorii francezi sunt foarte critici fata de puterile publice, acuzate de 52% dintre respondenti ca nu le apara drepturile. 76% se orienteaza spre asociatiile de protectie a consumatorilor - proportia cea mai ridicata din toate statele UE.

Concret, Kuneva a criticat cresterea preturilor, practicata de distribuitorii de electricitate si gaz. CE va efectua in 2009 "o analiza aprofundata a situatiei consumatorilor pe piata de electricitate en detail", ale carei rezultate vor fi prezentate la sfarsitul anului, a anuntat ea. "Consumatorii merita mai mult", a subliniat Kuneva.

Ea a mai denuntat practicile tarifare din sectorul bancar, mai ales "taxele bancare cu care consumatorii nu sunt la curent".

Aceste practici proaste ar trebui sa-si gaseasca solutia in deschiderea acestor servicii concurentei, a explicat Kuneva.

In schimb, plangerile la adresa serviciilor de transport urban nu au alte remedii decat o interventie a puterilor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#consumatori, # servicii bancare, # transport, #raport, #comisie , #Franta