Cresterea economica a zonei euro s-a injumatatit in trimestrul al patrulea din 2007

Joi, 14 Februarie 2008, ora 14:54
1152 citiri
Cresterea economica a zonei euro s-a injumatatit in trimestrul al patrulea din 2007

Cresterea economica trimestriala a zonei euro s-a injumatatit in ultimele trei luni din 2007, fapt ce confirma asteptarile privitoare la o incetinire, dar depaseste, insa, nivelul scazut estimat de jucatorii de pe piete, consemneaza, joi, Reuters.

Produsul intern brut (PIB) din cele 13 tari membre ale zonei euro in trimestrul al patrulea din 2007 a crescut trimestrial cu 0,4%, comparativ cu un nivel de 0,8% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit estimarilor oficiului de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat, preluate de Reuters.

Din punct de vedere anual, cresterea economica s-a temperat pana la 2,3% in trimestrul al patrulea din 2007. Economistii chestionati de Reuters estimasera o crestere trimestriala de 0,3% si un castig anual de 2,2%.

Rata de crestere economica trimestriala a zonei euro a fost dubla comparativ cu cea a Statelor Unite, dar reprezinta mai putin de jumatate din nivelul de 0,9% inregistrat in Japonia.

Estimarea publicata de Eurostat nu contine o prezentare detaliata pe componente ale cresterii economice, dar arata, insa, ca media de crestere economica a zonei euro a fost coborata, in trimestrul al patrulea din 2007, de cele mai mari economii din regiune, Germania si Franta.

In Germania, s-a inregistrat o temperare trimestriala pana la 0,3% in trimestrul al patrulea, fata de 0,7% in cele trei luni precedente, iar in Franta, cresterea economica s-a temperat, de la un trimestru la altul, pana la 0,3% fata de 0,8%.

Statisticile pentru Italia nu sunt, inca, disponibile, dar in Spania, de exemplu, cresterea economica s-a accelerat trimestrial pana la 0,8%, fata de 0,7% anterior. in Portugalia, pe de alta parte, cresterea economica a urcat pana la 0,7%, comparativ cu incetinirea de pana la 0,1% din trimestrul al treilea.

PIB-ul Olandei a crescut cu 1,2%, iar al Austriei cu 0,7% in trimestrul al patrulea din 2007.

Cresterea economica a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) s-a temperat trimestrial pana la 0,5% in perioada octombrie-decembrie, comparativ cu nivelul de 0,8% din perioada celor trei luni precedente, iar anual, PIB-ul UE a crescut anual pana la 2,6% in trimestrul al patrulea 2007, fata de 3% in perioada echivalenta din 2006.

Statisticile publicate de birourile nationale de statistica au aratat ca incetinirea cresterii economice din Germania a fost determinata mai ales de o scadere a cheltuielilor populatiei, ca urmare a ingrijorarii cauzate de presiunile inflationiste si de turbulentele de pe pietele financiare, in pofida unei scaderi constante a somajului si a posibilitatii cresterii salariilor.

Cresterea economica a Germaniei a fost sustinuta de castigurile solide din investitiile in echipamente si din comert, ceea ce sugereaza ca exportatorii germani nu au fost afectati inca de aprecierea euro.

In Franta, temperarea cresterii economice a fost rezultatul unor diminuari a stocurilor companiilor, fapt pe care economistii il considera un semn de ingrijorare cu privire la cererea din viitor, in timp ce cheltuielile guvernamentale si investitiile au crescut.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.