Cresterea economiei franceze a fost afectata de protestele antiguvernamentale

Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:31
1729 citiri
Cresterea economiei franceze a fost afectata de protestele antiguvernamentale
Foto: CC0 Creative Commons

PIB-ul Frantei a inregistrat conform estimarilor un avans de 0,4% in primul trimestru din 2019, deoarece a doua economie a zonei euro se confrunta cu efectele protestelor antiguvernamentale, a previzionat luni Banca Centrala a Frantei, citata de Reuters.

Guvernul de la Paris se asteapta la un avans al economiei de 1,7% in 2019.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (Insee), cresterea economiei Frantei a incetinit anul trecut la 1,5%, de la 2,3% in 2017.

In trimestrul patru din 2018, PIB-ul Frantei a crescut cu 0,3%, similar cu nivelul raportat in precedentele trei luni, arata datele Insee. Analistii se asteptau la un avans de doar 0,1% in ultimele trei luni din 2018, din cauza protestelor antiguvernamentale.

Consumul gospodariilor, motorul traditional al economiei franceze, a inregistrat o crestere zero in trimestrul patru din 2018, fata de un avans de 0,4% in precedentele trei luni, in timp ce exporturile au consemnat o crestere de 2,4%, fata de 0,2% in perioada iulie-septembrie 2018.

"Cresterea a fost solida, in pofida turbulentelor inregistrate pe plan international si a protestelor vestelor galbene. Politicile noastre isi arata rezultatele", a declarat pe Twitter ministrul de Finante, Bruno Le Maire.

Guvernul de la Paris se asteapta la o expansiune de 1,7% in acest an, ceea ce ar pune Franta inaintea Germaniei, pentru prima data in ultimul deceniu. Ministerul german al Economiei si-a revizuit prognoza de crestere pentru acest an pana la 1%, de la 1,8% cat estima in toamna anului trecut, ca urmare a efectelor Brexitului, disputelor comerciale si contextului fiscal international. In 2018, cea mai mare economie europeana a inregistrat un avans de 1,5%, potrivit unei estimari preliminare publicata de Oficiul federal de Statistica, comparativ cu o crestere de 2,2% inregistrata in 2016 si 2017.

Analistii avertizeaza ca deficitul bugetar al Frantei va depasi probabil anul acesta plafonul de 3% din PIB stabilit de Uniunea Europeana si va ajunge la 3,4% din PIB.

Tinta initiala de deficit a Guvernului de la Paris pentru 2019 era de 2,8% din PIB.

Adancirea deficitului vine dupa ce presedintele Emmanuel Macron a anuntat o serie de masuri care vizeaza relansarea puterii de cumparare, incercand sa calmeze protestul "vestelor galbene". Oficialul francez a promis o serie de masuri care merg in sensul cresterii puterii de cumparare solicitate de protestatari: cresterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fara ca acest lucru sa-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare si anularea cresterii de taxe care a fost impusa pensionarilor ce castiga mai putin de 2.000 de euro pe luna.

Analistii se asteapta la o "gaura" in buget de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) in urma implementarii acestor masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Franta , #Franta