"Criza in Paradis": Insulele Cayman vor sa aplice impozite

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 14:56
2740 citiri
"Criza in Paradis": Insulele Cayman vor sa aplice impozite

Insulele Cayman, unul dintre cele mai mari si mai cunoscute paradisuri fiscale, se confrunta in prezent cu un deficit public enorm, motiv pentru care se ia in calcul introducerea de impozite noi pentru a face fata situatiei actuale cauzate de criza economica, relateaza cotidianul Les Echos, preluat de NewsIn.

Amenintarea liderilor G20 referitoare la disparitia paradisurilor fiscale pare sa devina realitate. Astfel, insulele Cayman, al cincilea centru financiar international si capitala mondiala a fondurilor de investitii speculative,cu fonduri de 2.300 miliarde dolari, sont in pragul falimentului. Cotizatiile pentru pensii si asigurari sociale ale functionarilor publici nu mai sunt platite, iar furnizorii statului asteapta zadarnic achitarea facturilor lor.

In urma crizei financiare mondiale, fondurile gestionate de acest paradis fiscal, facut celebru de scriitorul Joshn Grisham, s-au prabusit.

Bancile au dat faliment, iar incasarile la buget, alimentate in mare parte de contributiile numerosilor angajati ai institutiilor financiare, au scazut in mod semnificativ.

Locuitorii din Cayman spun ca guvernul anterior a cheltuit o avere pentru a renova infrastructura arhipelagului, afectata grav de uraganul Ivan din 2004, mizand pe expansiunea sectorului financiar, insa nu au luat in calcul criza "subprime" din SUA, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Aflate in impas, autoritatile din Cayman au solicitat Marii Britanii, de care depind insulele in ultima instanta, autorizatia pentru a contracta un imprumut de 310 milioane dolari, insa secretarul de stat britanic insarcinat cu afaceri externe le-a sfatuit sa puna ordine in finante si sa introduca impozite.

"Mi-e teama ca nu aveti alta sansa decat sa studiati punerea in aplicare a unor impozite noi. Presupun ca, facand aceasta, veti lua in considerare in mod serios implicatiile pentru economia insulelor, inclusiv pentru serviciile financiare", a afirmat Chris Bryant, intr-o scrisoare sefului guvernului din Cayman, William McKeeva Bush.

Vremurile sunt dificile pentru aceste insule, care au scapat cu greu de includerea pe lista gri a paradisurilor fiscale necooperante, realizata de G20. Guvernul din Cayman cauta in prezent mijloace pentru diminuarea deficitului public.

Taxele de import, de 20%, ar putea cu greu sa fie majorate, iar taxa de 10% pe activitatea de turism nu ar aduce prea multi bani in aceasta perioada in care americanii isi reduc cheltuielile.

Solutia la indemana pare introducerea unei taxe pe proprietatea funciara, ceea ce ar insemna inceputul sfarsitului pentru un model bazat pe competitivitate fiscala.

De altfel, Franta a anuntat recent ca ar putea taxa cu procente intre 35% si 50% dividendele, dobanzile si redeventele varsate persoanelor si firmelor cu domiciliul in paradisuri fiscale, fara exceptie.

De asemenea, Parisul ar putea introduce politia fiscala, masura propusa de ministrul bugetului Eric Woerth.

 

#cayman, #faliment, #fiscal, #impozite, #paradis , #Franta