Cum relateaza presa franceza demisia Guvernului: "O criza de regim"

Marti, 26 August 2014, ora 15:40
1159 citiri
Cum relateaza presa franceza demisia Guvernului: "O criza de regim"

Presa franceza constata existenta unei grave "crize de regim", dupa demisia Guvernului condus de Manuel Valls, pe fondul divergentelor profunde cu privire la politica economica a presedintelui socialist Francois Hollande, care trebuie sa profite de "ultima sansa" pentru a-si "salva" mandatul.

"Criza de regim", titreaza cotidianul de stanga Liberation si cotidianul conservator Le Figaro, doua publicatii cu analize politice de obicei opuse, insa ambele publicand in editia de marti fotografii ale sefului statului singur, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Ce spectacol!", noteaza, la randul sau, cotidianul "Le Parisien - Aujourd'hui en France", care publica fotografiile protagonistilor crizei - trei ministri, seful statului si premierul - prezentanti asemenea unor personaje dintr-un serial de comedie.

Contestat de ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, si de alti doi ministri (Educatie si Cultura), presedintele Francois Hollande i-a cerut luni premierului Manuel Vallas sa formeze pana marti o noua echipa "coerenta" cu politica de austeritate decisa de Paris, care se confrunta cu profunda criza economica.

Evocand "indelungatele si numeroasele crize politice care au marcat mandatul" presedintelui Hollande, ales in mai 2012, aflat la un nivel record de nepopularitate in sondaje, cotidianul economic Les Echos avertizeaza: "Daca Executivul nu-si schimba abordarea, tara este condamnata multa vreme la un regim de criza si chiar intr-o criza de regim".

Le Figaro: "neincredere profunda si dezastru economic"

Cotidianul Le Figaro sustine, la randul sau, ca Franta a ajuns deja intr-un astfel de moment: "pe fondul neincrederii profunde si al dezastrului economic, cum sa nu se observe in acest guvern absurd si in Partidul Socialist dezmembrat, toate ingredientele unei crize de regim ale carei consecinte sunt inca greu de estimat", afirma Le Figaro.

Strategia prezidentiala constand in mentinerea unei politici controversate si indepartarea ministrilor contestatari este pentru cotidianul Le Monde "ultima sansa a presedintelui de a-si salva mandatul" si "momentul adevarului" pentru conducerea Executivului.

"Nimic nu trebuie depasit, aliniere totala", scrie, insa, cotidianul comunist L'Humanite, dupa demiterea ministrilor contestatari. Potrivit cotidianului, "Francois Hollande si Manuel Valls i-au sanctionat rapid si cu brutalitate" pe ministrii "care au spus cu voce tare ceea ce gandeau si ceea ce crede, de fapt, majoritatea alegatorilor de stanga: austeritatea nu duce tara nicaieri...".

"Toata lumea stie ca criticile lui Arnaud Montebourg la adresa politicii europene de austeritate sunt corecte", adauga Liberation. In orice caz, "cu sau fara Montebourg, va trebui sa se raspunda la intrebarile puse. Autoritatea este necesara in Guvern, insa nu se poate potrivi intotdeauna cu austeritatea", adauga Liberation.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demisie guvern Franta, #presa franceza demisie guvern, #criza regim Hollande , #Franta