Francezii nu vor sa se intoarca la francul francez

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 09:29
1198 citiri
Francezii nu vor sa se intoarca la francul francez

Aproximativ doua treimi dintre francezi (64%) se declara impotriva abandonarii monedei unice si a revenirii la fostul franc francez, in timp ce 36% isi doresc acest lucru, potrivit unui sondaj IFOP ce va fi publicat duminica in publicatia "Journal du dimanche", cu ocazia celei de-a zecea aniversari a introducerii euro, relateaza AFP.

Cu toate acestea, jumatate dintre cei chestionati (50%) considera retrospectiv ca euro a fost "mai degraba un lucru prost", fata de 35% care considera ca a fost "mai degraba un lucru bun" si 15% "un lucru nici bun, nici rau".

Aproximativ 43% dintre francezi inca mai convertesc euro in franci pentru a compara preturile. In decembrie 2003, procentul acestora se ridica la 73%.

In prezent, 54% dintre acestia sunt favorabili unui dublu afisaj al preturilor in franci si in euro.

O larga majoritate, 81%, este de parere ca trecerea la moneda europeana a reprezentat o crestere semnificativa a preturilor.

Mai mult de jumatate dintre persoanele chestionate (52%) considera ca euro este "un handicap" in contextul crizei economice si financiare din ultimii trei ani, 26% sunt de parere ca este un atu, iar 22% "nici unul, nici celalalt".

Sondajul a fost realizat la 29 si 30 decembrie pe un esantion reprezentativ de 901 persoane din randul populatiei Frantei in varsta de peste 18 ani.

#Franta intoarcere franc, #Franta criza, #Franta renuntare euro , #Franta