Franta a identificat in total cinci filiere implicate in scandalul carnii de cal

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 08:11
1355 citiri
Franta a identificat in total cinci filiere implicate in scandalul carnii de cal

Guvernul francez a identificat in total cinci circuite care au dus la includerea carnii de cal in produsele preparate din Franta, etichetate ca fiind de vita, a anuntat marti ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon, relateaza AFP.

Pe langa filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, "am identificat patru noi circuite, este posibil sa existe si altele", a anuntat Hamon in cadrul unei conferinte de presa in Parlamentul european de la Strasburg.

Acesta a precizat ca serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite ca si-au inselat intentionat consumatorii. Acestea ar putea sa fie si ele "victime" ale furnizorilor de carne.

Doua dintre aceste filiere vizeaza companii care au anuntat deja ca au detectat carne de cal in produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vita Covi si Gel Apes, furnizor al marcilor William Saurin si Panzani, a precizat Hamon.

In alte doua cazuri, prezenta carnii de cal este marginala, a adaugat acesta.

Ministrul a mai declarat ca testele ADN practice pe esantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvaluit initial o puternica prezenta a carnii de cal (in noua teste din zece), insa ca la a doua testare aceasta rata a scazut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar doua contineau carne de cal).

"Cu cat facem mai multe teste, cu atat gasim mai putina carne de cal, este incurajant", a comentat Hamon.

Atunci cand scandalul carnii de cal din alimentele preparate prezentate ca fiind de vita a izbucnit, principala filiera descoperita trecea pe la un comerciant din Olanda, pentru a se incheia cu Spanghero.

#scandal carne cal, #carne cal Franta , #Franta