Franta a pierdut ratingul "AAA" si de la Fitch, dupa S&P si Moody's anul trecut

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
1284 citiri
Franta a pierdut ratingul "AAA" si de la Fitch, dupa S&P si Moody's anul trecut

Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.

Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".

Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".

Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.

Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.

Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.

Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.

Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.

Randamentul obligatiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani a inchis vineri la 2,19%, fata de 2,53% in iunie, respectiv 1,65% in mai. Titlurile similare germane afisau vineri un randament de 1,56%.

Presedintele Francois Hollande, care conduce un guvern socialist, incearca sa revigoreze cresterea economica si sa reduca somajul dupa un deceniu de scadere a prezentei franceze pe pietele de export, pe fondul ascensiunii Chinei si Germaniei.

Comisia Europeana a cerut Frantei in luna mai sa restructureze sistemul public de pensii si codul muncii, iar FMI considera ca taxele au ajuns la un nivel maxim, astfel incat nu mai pot fi crescute pentru a acoperi deficitul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fitch rating tara, #Franta rating Fitch, #rating Franta 2013 , #Franta