Franta a votat legea care schimba la 67 de ani varsta pentru primirea pensiei complete

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 00:41
1324 citiri
Franta a votat legea care schimba la 67 de ani varsta pentru primirea pensiei complete

Senatul francez a votat vineri reforma pensiilor, deja adoptata de Adunarea Nationala, care provoaca o importanta miscare de contestare si cea mai mare criza din mandatul presedintelui Nicolas Sarkozy, potrivit Mediafax. 

Senatul a adoptat proiectul cu 177 de voturi pentru si 153 impotriva. Partidul presedintelui, UMP, si senatorii de centru aliati cu majoritatea au votat pentru.

Opozitia, Partidul Socialist, cel comunist si Verzii au votat impotriva. Votul definitiv asupra textului urmeaza sa aiba loc miercuri, a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Henri de Raincourt.

Presedintele francez ar urma sa remanieze Guvernul la scurt timp dupa aceea. Aceasta reforma urmeaza sa creasca de la 60 la 62 de ani varsta minima de pensionare si de la 65 la 67 de ani varsta la care va fi posibila primirea pensiei complete.

Presedintele francez nepopular, Nicolas Sarkozy, a facut din aceasta reforma prioritatea sfarsitului mandatului sau, cu 18 luni inaintea alegerilor prezidentiale.

"Acest moment este solemn deoarece este cel al luciditatii, al responsabilitatii, al curajului", a declarat ministrul Muncii, Eric Woerth, dupa trei saptamani de dezbateri.

"Va veni o zi cand adversarii nostri de ieri vor fi recunoscatori", a adaugat el. "Nu doar ati terminat cu pensiile. Ati ignorat ceea ce exprimau francezii, nu ati ascultat nimic din propunerile noastre, reforma voastra este injusta", a avertizat anterior liderul senatorilor socialisti, Jean-Pierre Bel.

Sindicatele, care considera aceasta reforma drept injusta, mentin presiunea dupa sase zile de actiuni nationale de la inceputul lui septembrie si niveluri de mobilizare record. Ei au chemat la noi mobilizari la 28 octombrie si la 6 noiembrie.

Apelurile la greva sunt foarte respectate in rafinarii, care sunt toate in greva, provocand penurii de carburant in benzinarii si reducerea activitatii in anumite sectoare ale economiei. 

#franta, #lege, #pensii, #nicolas sarkozy , #Franta