Franta, amenintata de o penurie de carburanti

Luni, 22 Februarie 2010, ora 17:44
1177 citiri
Franta, amenintata de o penurie de carburanti

Amenintarea unei penurii de carburanti in Franta lua amploare luni, in contextul unui conflict social intre conducere si sindicate in rafinariile grupului Total, furnizor pentru jumatate din benzinariile tarii, informeaza AFP.

"Guvernul va lua dispozitii pentru ca Franta sa nu fie blocata", a declarat, luni dimineata, ministrul Industriei, Christian Estrosi, in contextul in care cele sase rafinarii ale Total in Franta sunt inchise de cinci zile, din cauza acestei greve, informeaza Mediafax.

El a reafirmat faptul ca nu va exista "nici o intrerupere a aprovizionarii" si a confirmat astfel ca trateaza cu seriozitate amenintarea unei penurii de carburanti, evocata de sindicate.

Total, primul grup industrial francez, asigura aproximativ jumatate din cantitatea de carburanti cu care sunt aprovizionate benzinariile din tara, iar depozitele de carburanti, dintre care unele sunt de asemenea in greva, nu asigura rezerve decat pentru 10-20 de zile, potrivit regiunilor.

Amenintarea unei penurii in timpul concediilor de iarna si masurile de precautie luate de soferi au provocat deja epuizarea proviziilor la anumite benzinarii din tara.

Sindicatul CGT, majoritar in Franta si care conduce conflictul privind mentinerea activitatii de rafinare in Franta, a cerut duminica intensificarea miscarii, dupa intreruperea negocierilor cu conducerea Total.

Ministrul, care l-a convocat la acest sfarsit de saptamana pe presedintele director general al grupului, Christophe de Margerie, a cerut "reluarea imediata a negocierilor" cu sindicatele.

"Nu-i putem lasa pe salariati (...) in incertitudine", a adaugat el, considerand ca acestia nu aveau revendicari "excesive".

El a amintit ca directorul general al Total si-a luat "angajamentul", duminica, in fata lui sa "continue activitatea" rafinariei din Dunkerque, locul unde a izbucnit conflictul, si a cerut "angajamente in cifre, ferme, precise si cu date" ale grupului.

Greva s-a extins saptamana trecuta de la acest centru, unde grupul vrea sa-si inceteze activitatea de rafinare, justificandu-si decizia prin scaderea cererii.

Sindicatele, care denunta o restructurare motivata de consideratii financiare decisa de un grup care a avut in 2009 un profit net de 7,8 miliarde de euro, solicita garantii privind mentinerea activitatii de rafinare in Franta.

Conducerea Total a dat asigurari luni ca negocierea "continua", subliniind ca a luat angajamente pentru un dialog privind viitorul sectorului in Franta si viitorul profesional al salariatilor afectati de incetarea activitatii. Sindicatele au considerat duminica aceste angajamente ca fiind prea vagi.

"Nu avem decat declaratii verbale si nici un angajament din partea conducerii", a spus Charles Foulard, delegat al sindicatului CGT.

In apropierea alegerilor regionale din martie, care se anunta dificile pentru majoritatea politica a lui Nicolas Sarkozy, grevistii au primit sustinerea neasteptata a partidului prezidential UMP.

"Cer ca presedintele Total sa isi conformeze discursurile cu actiunile sale, cat mai repede posibil", a declarat purtatorul de cuvant al UMP, Frederic Lefebvre, la postul de radio RTL.

Opozitia socialista, considerand greva "complet legitima", a denuntat atitudinea Total, dar si existenta unui calcul politic al Guvernului.

Acesta ar fi vizat initial sa "amane deciziile finale pentru primavara", dupa alegerile regionale, a declarat eurodeputatul Harlem Desir, unul dintre principalii lideri socialisti.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carburanti, #franta, #penurii, #rafinarii, #total , #Franta