Franta are un nou guvern vechi, dar si o surpriza: Emmanuel Macron, speranta investitorilor

Miercuri, 27 August 2014, ora 13:00
1501 citiri
Franta are un nou guvern vechi, dar si o surpriza: Emmanuel Macron, speranta investitorilor
Sursa foto: Reuters

Din multe puncte de vedere, noul guvern francez, prezentat marti, este foarte asemanator cu cel anterior. Reformistul Manuel Valls este inca premier. Laurent Fabius a ramas ministru de Externe; Michel Sapin continua ca ministru al Finantelor; Jean-Yves Le Drian, la Aparare; Segolene Royal ramane la Mediu si Energie, iar Bernard Cazeneuve la Interne.

Dar exista si o mare surpriza: numirea lui Emmanuel Macron in locul lui Arnaud Montebourg ca ministru al Economiei si Industriei, apreciaza Charlemagne intr-un articol publicat de The Economist

In varsta de numai 36 de ani, Macron a fost pana in luna iunie a acestui an consilier economic la palatul prezidential Elysee, pozitie pe care a vazut-o ca o misiune de a duce guvernul socialist condus de presedintele François Hollande departe de o gandire invechita, spre o forma moderna de democratie socialista. Macron a demisionat din aceasta functie dupa ce Hollande l-a instalat ca premier pe moderatul Valls, sustinand ca si-a indeplinit obiectivul.

Daca premierul Valls vrea sa transmita un mesaj noii sale echipe guvernamentale, acesta este insusi Macron. Montebourg, care a demisionat in ziua precedenta, a avut talentul de supara investitorii straini, odata spunand ca Mittal, gigantul producator de otel, "nu a fost bine venit" in Franta.

Macron, dimpotriva, a petrecut mult timp in incercarea de a convinge investitorii ca Franta este, de fapt, deschisa pentru afaceri. Iar despre promisiunea lui Hollande din campania electorala din 2012, care a spus ca va stabili o rata de impozitare de 75% a veniturilor uriase, Macron a spus, fara retinere, ca este ca si "Cuba fara soare".

Desigur, numirea lui Macron nu va face mai usoara continuarea de catre Valls a politicii descurajante privind locurile de munca si nici incercarea de a revigora economia Frantei. Si nici nu va pune capat dezbaterilor despre consolidarea fiscala, conduse de Montebourg si de alti colegi deputati socialisti anti-austeritate din afara guvernului.

Dar arata, sau cel putin sugereaza, ca guvernul Valls ia in serios abordarea unei politici mai favorabile afacerilor, si ca va incepe atragerea stangii franceze nereformate in linie cu restul social-democratilor din Europa.

#Franta guvern, #Macron Valls, #guvern Macron, #guvern Valls , #Franta