Franta asigura va lua in serios ragazul oferit de UE pentru reducerea deficitului

Duminica, 05 Mai 2013, ora 09:50
1194 citiri
Franta asigura va lua in serios ragazul oferit de UE pentru reducerea deficitului

Franta a incercat sambata sa dea asigurari ca va trata cu seriozitate lupta cu deficitul bugetar, dupa ce Comisia Europeana i-a acordat un ragaz pentru reducerea acestuia, fapt care a provocat nemultumire in Germania.

"Nu se pune problema sa diminuam efortul de reducere a cheltuielilor", a afirmat ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, intr-un interviu acordat AFP. "Suntem pe cale sa concepem o noua cale intre reducerea deficitului si cresterea economica, vom avea mai mult timp sa ne punem reformele in practica", a explicat el.

Comisia Europeana a anuntat cu o zi in urma ca acorda Frantei un ragaz de doi ani, pana in anul 2015, pentru a-si aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, decizie pe care Parisul a calificat-o drept "o schimbare de doctrina", o evolutie "fundamentala" in directia cresterii economice.

Dar in Germania unii politicieni din coalitia de guvernare au criticat hotararea Comisiei Europene. "Este un semnal prost. Acum nu vad ca Franta sa intreprinda reforme. Prelungirea acestui termen echivaleaza cu a-i spune: continuati la fel", a declarat pentru saptamanalul Focus Michael Stubgen, responsabil cu probleme europene al grupului parlamentar conservator.

Ministrul francez citat explica astfel de reactii prin "reculul ideologic" pe care l-au suferit cei care le lanseaza, in opinia sa singurul lucru important fiind ca "guvernul german sa aiba o abordare pragmatica".

De altfel, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, s-a declarat favorabil deciziei Comisiei, reamintind ca "Pactul de stabilitate (...) permite o anumita flexibilitate".

Insa aceasta ingaduinta fata de Franta a condus si la o reactie a Bancii Centrale Europene, care a avertizat asupra unei posibile relaxari Europa. "Evident ca avem nevoie de o reluare a cresterii economice colective", a afirmat un membru din conducerea acestei institutii, francezul Benoit Coeure.

"Dar problema cresterii in Europa nu poate fi rezolvata prin acumularea de noi datorii", a adaugat acesta, atragand atentia ca daca Franta isi va diminua eforturile de reducere a deficitului, atunci acest ragaz "nu va fi de mare folos". In opinia sa, trebuie respectate doua principii, si anume "continuarea reducerii deficitelor", eventual in ritmuri diferite de la tara la tara, si reducerea acestora "in asa fel incat sa readuca cresterea" economica.

#reducere deficit bugetare Franta, #ragaz UE Franta, #criza economica Franta, #reforme economice Franta , #Franta