Franta cere schimbarea sistemului statistic

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 14:53
1511 citiri
Franta cere schimbarea sistemului statistic

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut luni apel la organizatiile internationale pentru a-si modifica sistemul statistic, dominat in prezent numai de produsul intern brut (PIB), sustinand ca acest indicator nu ia suficient in calcul bunastarea cetatenilor, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"Franta se va lupta pentru ca toate organizatiile economice internationale sa isi modifice sistemele statistice urmand recomandarile" comisiei conduse de laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a declarat presedintele francez, in cadrul unui discurs rostit la Universitatea din Sorbona. 

Nicolas Sarkozy tocmai a primit recomandarile comisiei, infiintata in februarie 2008 si compusa din 22 de experti.

Comisia Stiglitz propune in special intocmirea unei serii de indicatori care sa puna accentul in cadrul statisticilor economice mai mult pe "bunastare" decat pe productie.

"PIB-ul nu este gresit, insa este utilizat in mod gresit, mai ales cand este prezentat ca o masura a bunastarii economice", arata raportul acestei comisii.

"In intreaga lume, cetatenii cred ca sunt mintiti, ca cifrele sunt falsificate si, mai rau, ca cifrele sunt manipulate", a declarat Sarkozy.

"Franta va inainta acest raport pe ordinea de zi a tuturor marilor reuniuni internationale", a adaugat presedintele francez.

Anuntul lui Sarkozy vine la o saptamana dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca va publica din 2010 un "indice de presiune ecologica", in afara de PIB.

Proiectul Bruxelles-ului vizeaza realizarea, in viitor, a unor noi indicatori pentru a masura progresul in UE care sa se axeze pe mediul inconjurator si calitatea vietii, in conditiile in care considera ca produsul intern brut nu mai este un indicator satisfacator.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pib, # franta, # sistem statistic , #Franta